Praha Jeruzalém

Kardiolog profesor Itzhak Shapira, je zástupcem generálního ředitele telavivského lékařského centra Sourasky.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 23. ledna 2022

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se obrací na izraelského lékaře, aby mu poskytl lékařské rady a možná i léčbu, uvedl Ynet.

Profesor Itzhak Shapira je zástupcem generálního ředitele telavivského lékařského centra Sourasky a kardiologem, což naznačuje, že Erdogan může mít problémy se srdcem.

Erdogan, který v únoru oslaví 68. narozeniny, je pravidelně středem zvěstí o svém zdravotním stavu.

V listopadu zahájily turecké úřady soudní vyšetřování proti 30 lidem obviněným z šíření dezinformací o jeho zdravotním stavu na Twitteru. Příspěvky na sociálních sítích vyvolalo video, na kterém Erdogan vypadal, že chodí opatrně.

O Erdoganově zdravotní historii je známo jen málo, kromě toho, že v roce 2011 podstoupil operaci střev.

Shapira vyučuje na Sacklerově lékařské fakultě Telavivské univerzity od roku 2010. Podle agentury Ynet radí dalším světovým lídrům v oblasti jejich osobní lékařské péče. Šapira a představitelé společnosti Sourasky se odmítli pro Ynet vyjádřit.

Tato zpráva přichází na pozadí toho, že Erdogan minulý týden novinářům řekl, že izraelský prezident Isaac Herzog možná brzy navštíví Turecko. Šimon Peres byl posledním izraelským prezidentem, který Turecko navštívil v roce 2007. Herzogova kancelář se k tomu nevyjádřila.

Turecko by rádo navázalo s Izraelem partnerství v oblasti plynovodu, který by zásoboval Evropu energií, ale představitelé Jeruzaléma tvrdí, že nebudou činit žádné kroky na úkor partnerství Izraele s Kyprem a Řeckem. Minulý týden Bidenova administrativa stáhla svou podporu plynovodu EastMed a označila jej za politicky „destabilizující“ a také za „ekonomicky a ekologicky neživotaschopný“. Turecko si činí územní nároky na Kypr a jeho vody, stejně jako na řadu řeckých ostrovů v Egejském moři.

Mezi další sporné body patří to, že Erdogan umožňuje Hamásu plánovat teroristické útoky proti Izraeli z turecké půdy a že se vměšuje do dění v Jeruzalémě poskytováním finančních prostředků radikálním islámským organizacím.

24.01.2022 05:36 Daniel Žingor173Zdroj: United with Israel

Klíčová slova