Praha Jeruzalém

Izraelcům, americkým Židům a všem ostatním by velmi pomohlo, kdyby znali pravdu o Arafatovi. Kdyby tyto informace měli, mohli by se rozhodovat informovaněji.

Autor: Stephen M. Flatow, 20. ledna 2022

Kryli američtí novináři Jásira Arafata, jak tehdy často tvrdili kritici? Dlouholetý reportér agentury Associated Press konečně vypustil kočku z pytle a není to hezký pohled.

Novinářský veterán Dan Perry ve svém nedávném příspěvku na blogu vypráví o rozhovoru, který s Arafatem pro agenturu AP udělal v prosinci 2001. Toto datum je důležité, protože Arafat po dobu předchozích 15 měsíců vedl masivní teroristickou válku proti Izraeli, kterou palestinští Arabové nazvali „druhá intifáda“. Vlna za vlnou sebevražedných atentátů a střelby, k nimž se otevřeně hlásilo Arafatovo hnutí Fatah. Ti z nás, kteří v té době pobývali v Izraeli, nikdy nezapomenou na prázdné ulice, obchody a autobusy.

„Byl to Arafat, kdo posílal šílence, aby se odpálili v izraelských autobusech a kavárnách?“ ptali jsme se. Perry napsal ve svém nedávném blogu. „Podle palestinského vyprávění začalo násilí organicky… a Izrael to přehnal. Něco mi na tom nesedělo a já a moji kolegové z Associated Press jsme se rozhodli celou věc vyřešit.“

Vydali se tedy do Ramalláhu, aby „celou věc vyřešili“ a zeptali se Arafata. Ne tím, že by věřili neustálým tvrzením Fatahu o odpovědnosti za útoky proti Izraeli. Místo toho se chtěli zeptat Arafata.

Rozhovor začal tím, že si Arafat stěžoval, že se mu nedostává dostatečné chvály za to, že „již zatkl 17 klíčových bojovníků“. (Perry nikdy nepoužil slovo „teroristé“, v čemž AP pokračuje dodnes).

Perry ve svém nedávném blogu: „Naznačil jsem, že pokud se tak ničivé násilí děje proti jeho vůli už více než rok, musí být síly, které ho provádějí, opravdu velmi silné. ‚Mluvíte s Jásirem Arafatem,‘ napomenul mě. ‚Já vím, jak se to dělá. Vím, jak to udělat.“

Přečtěte si tu otázku ještě jednou. Perry vyzýval Arafata. V podstatě říkal: „Tvrdíte, že terorismus je prováděn proti vaší vůli, což znamená, že teroristé musí být ‚opravdu velmi silní‘, což znamená, že zatčení sedmnácti z nich je žalostně málo“.

Poté, co se Perrymu nepodařilo získat přímou odpověď ohledně zatýkání, se Arafata dále zeptal, zda „nelituje, že neudělal více, aby zabránil vypuknutí násilí“, protože v důsledku násilí „bylo zabito 1000 Palestinců“.

Perry měl na mysli teroristy, kteří byli zabiti při izraelských akcích, a arabské civilisty, kteří byli neúmyslně zabiti, když teroristé rozmístili své muže a zbraně v civilních čtvrtích, aby je použili jako lidské štíty.

Reakce vůdce OOP? „Arafat uvedl, že počet mrtvých ve skutečnosti činí 2 000 osob. Snažil jsem se argumentovat, ale Arafat trval na svém…“

Perry se pak Arafata zeptal, zda nelituje, že nepřijal údajnou nabídku premiéra Ehuda Baraka na vytvoření palestinského státu na více než 90 % „území“. „My už máme svůj nezávislý stát, protestoval Arafat. To by byla velká senzace! Podepsali snad tajnou dohodu, kterou před světem tajili? Arafat se spiklenecky usmál: ‚Zeptejte se Baraka‘.“

V rozhovoru tedy byly obsaženy tři významné zprávy: Arafat se vyhýbal odpovědi na otázku, proč zatkl pouze 17 teroristů; Arafat lhal o počtu mrtvých a lživě tvrdil, že je dvakrát vyšší než ve skutečnosti a pomatený Arafat podivně tvrdil, že palestinský stát již existuje.

Která z těchto odhalení se objevila v článku, který Perry a jeho kolegyně Karin Laubová napsali 8. prosince 2001 pro agenturu AP?

Žádné z nich. Ani jeden.

– Arafat nepravdivě nadsadil počet obětí – to nebylo nikde zveřejněno.

–  Perry a Laubová se zmínili o Barakově nabídce palestinského státu. Ale místo toho, aby pravdivě informovali o tom, že bludař Arafat tvrdil, že stát již existuje, napsali: „Palestinci však trvali na větší rozloze a ‚právu na návrat‘ pro miliony uprchlíků a jejich potomků“.

–  A pokud jde o Perryho výzvu Arafatovi, že zatkl pouze 17 teroristů, zde Perry a Laubová napsali: „Na otázku, zda je připraven čelit odporu militantů a jejich rostoucích legií příznivců, se Arafat usmál a řekl: ‚Mluvíte s Jásirem Arafatem. Vím, jak to udělat.“

Jednoduše zakryli skutečnost, že se Arafat vyhnul Perryho otázce.

Vlastně by se dalo říci, že celý článek byl zastíracím manévrem. Místo aby informovali o tom, co Arafat skutečně řekl – o bludech, lžích, vyhýbání se otázkám ohledně zatýkání – vykreslili Perry a Laubová Arafata jako mírumilovného muže, který statečně bojuje proti teroristům:

„Řekl, že se nebude vyhýbat konfrontaci s militantními skupinami Hamás a Islámský džihád, aby oživil zbytky naděje na mír… Řekl, že bude pokračovat ve snaze dosáhnout zbytku navzdory pokračujícím izraelským leteckým útokům… Řekl, že je připraven se okamžitě vrátit k mírovým rozhovorům…“

To vše navzdory tomu, že Perry věděl – jak napsal ve svém nedávném příspěvku na blogu – že Arafatovo tvrzení o boji proti teroristům je divoce nevěrohodné, protože jich bylo tolik a on zatkl pouze 17 z těchto „klíčových bojovníků“.

Perry svůj blogový příspěvek zakončil touto zajímavou úvahou o Arafatově vojenské uniformě: „Možná byla vypůjčena z divadelní hry o pohádkové armádě, v jejíchž řadách je jeden jediný osamělý muž. Velmi vysoký důstojník, který věřil, že vše je skutečné.“

Perry tak dnes zádumčivě přemítá o bludném Arafatovi. Perry však tehdy znal pravdu. Z rozhovoru věděl, že Arafat je pomatený, konspirační šílenec. Perry to však zatajil.

Izraelcům, americkým Židům a všem ostatním by velmi pomohlo, kdyby znali pravdu o Arafatovi. Mohli by se rozhodovat informovaněji, kdyby tuto informaci měli. Ale Dan Perry a Associated Press z nějakého důvodu nechtěli, aby je měli. Zajímalo by mě proč.

Stephen M. Flatow je právník a otec Alisy Flatowové, která byla v roce 1995 zavražděna při palestinském teroristickém útoku podporovaném Íránem. Je autorem knihy „Příběh otce: Můj boj za spravedlnost proti íránskému terorismu“.

23.01.2022 06:50 Daniel Žingor207Zdroj: United with Israel