Praha Jeruzalém

Letecký útok vedený Saúdskou Arábií na věznici provozovanou húthijskými povstalci zabil nejméně 70 vězňů.

Autor: Elad Benari, Kanada 21.01.22 20:12

Při leteckém útoku vedeném Saúdskou Arábií, jehož cílem byla věznice provozovaná jemenskými povstalci Hútíi, bylo v pátek zabito nejméně 70 vězňů a desítky jich byly zraněny, uvedl podle agentury Associated Press povstalecký ministr.

Úder byl součástí úderné letecké ofenzívy, při níž o několik hodin dříve došlo k dalšímu zásahu, který vyřadil nejchudší zemi arabského světa z provozu internetu, uvedla zpráva.

Taha al-Motawakel, ministr zdravotnictví v húthijské vládě, která ovládá sever země, řekl agentuře AP, že ve věznici v hlavním městě Saná, bylo zabito 70 vězňů, ale že očekává, že se jejich počet v následujících hodinách zvýší, protože mnoho zraněných bylo vážně zraněno.

Dříve v pátek zasáhl letecký útok vedený Saúdskou Arábií v přístavním městě Hodeida – později potvrzený satelitními snímky, které analyzovala agentura AP – tamní telekomunikační centrum, které je klíčové pro připojení Jemenu k internetu. Letecké údery zasáhly také okolí Saná, které je v držení Hútíů od konce roku 2014.

Lékaři bez hranic odhadli počet samotných zraněných na „přibližně 200“ osob.

„Podle toho, co jsem slyšel od svého kolegy v Saadě, je na místě náletu stále mnoho těl, mnoho lidí se pohřešuje,“ řekl Ahmed Mahat, vedoucí mise organizace v Jemenu. „Zdá se, že to byl strašlivý násilný čin.“

Páteční nálety následovaly po útoku na tři ropné tankery poblíž skladovacích nádrží společnosti Abu Dhabi National Oil Company ve čtvrti Mussafah nedaleko Abú Dhabí tento týden.

K odpovědnosti za výbuchy se přihlásili Íránem podporovaní jemenští povstalci Hútíové, uvedla agentura Reuters, kteří byli zřejmě výsledkem útoků bezpilotních letounů.

Hútíové a jejich spojenci ovládli v roce 2015 velkou část Jemenu, včetně hlavního města Saná. Vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie poté v Jemenu zasáhla a pokusila se obnovit vládu.

Již dlouho se předpokládá, že Írán plánuje využít Hútíů k ovládnutí Jemenu a obsazení klíčového strategického přístavu Aden, který kontroluje vstup do Rudého moře a nakonec i do izraelského letoviska Ejlat.

Írán popírá, že by podporoval Hútíje a odmítl také saúdskoarabská obvinění, že Teherán poskytl hútíjským povstalcům v Jemenu balistické kapacity.

Začátkem tohoto týdne, po útoku poblíž Abú Zabí, požádal emirátský ministr zahraničí Abdullah Bin Zayed amerického ministra zahraničí Tonyho Blinkena, aby hútíjské povstalce znovu označil za teroristickou organizaci.

Prezident Joe Biden později uvedl, že jeho administrativa zvažuje, že žádosti SAE vyhoví.

23.01.2022 06:18 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova