Praha Jeruzalém

Bývalý poslanec a zakladatel nevládní organizace podporující imigraci do Izraele Dov Lipman lobbuje u vlády za zrušení omezení cestování do Izraele.

Yad L’Olim, nevládní organizace založená bývalým poslancem Dovem Lipmanem, která pomáhala cestujícím do a z Izraele během korona krize, oficiálně vyzvala Izrael, aby umožnil masám z celého světa vstup do Izraele.

V dopise napsaném ministryni vnitra Ayelet Shakedové, ministru zdravotnictví Nitzanu Horowitzovi, předsedovi Knessetského výboru pro právo a ústavu Gilad Karivovi a generálnímu řediteli úřadu pro populaci a přistěhovalectví Tomer Moskowitzovi, Lipman a Asher Altshul (ředitel pro vztahy s vládou) tlačí na vládu, aby nyní zavedla novou politiku, až současná pátá vlna v Izraeli skončí.

Lipman v dopise napsal: „Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že zhruba za dva týdny dosáhne omikronová varianta svého vrcholu v Izraeli a poté budou čísla klesat.“

„Jsme bombardováni zprávami od lidí z celého světa, kteří nemohou vstoupit do Izraele z mnoha důvodů – jejich vakcína je starší než 180 dní, děti, které nemohou být očkovány, lidé, kteří se nakazili virem a další.“

„Vezměte si poslední případ – lidi, kteří měli virus. Mají protilátky! Je směšné, že jim Izrael nedovolí vstoupit. Po dvou letech v podstatě uzavřených hranic s těmi, kteří mohli vstoupit a museli tak procházet byrokratickými kličkami. S úzkostí a napětím je čas vrátit se na nějakou úroveň normálu.“

Yad L’Olim ve svém prohlášení zdůraznil, že „respektuje obavy o veřejné zdraví a souhlasí s tím, že by mělo existovat testování pro ty, kteří cestují, a karanténa pro ty, kteří mají pozitivní test“.

„Ale kromě toho by měl Izrael naplánovat otevření hranic během několika týdnů a dát to lidem hned teď vědět, aby mohli správně plánovat.“

Dopis také odkazuje na škody, které byly způsobeny vztahům Izraele s místními Židy a příznivci Izraele po celém světě během pandemie.

A podle Lipmanových slov „nadešel čas začít ty rány hojit. Miliony lidí se nakazily koronavirem v Izraeli a po celém světě během této poslední vlny a každý chce nyní začít znovu jezdit do Izraele a užívat si znova možnost návštěvy země“. 

Autor: Israel National News, 21.1.2022

22.01.2022 08:23 Kristýna Kupková129Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova