Praha Jeruzalém

Izrael, Německo a Thyssenkrupp podepsaly dohodu o vývoji a výrobě tří moderních ponorek pro izraelské námořnictvo.

Od: Israel National News 20.1.22 9:24

Izraelské ministerstvo obrany a společnost Thyssenkrupp Marine Systems podepsaly dohodu o vývoji a výrobě tří pokročilých ponorek pro izraelské námořnictvo.

Ministr obrany Benny Gantz (Modrá a bílá) si dohodu pochvaloval a řekl: „Pořízení tří moderních, provozuschopných ponorek se připojuje k řadě opatření, která jsme v uplynulém roce přijali v procesu vybavování a posilování IDF.“

„Rád bych poděkoval německé vládě za pomoc při prosazování dohody a za její závazek vůči bezpečnosti Izraele. Jsem přesvědčen, že nové ponorky zvýší schopnosti izraelského námořnictva a přispějí k bezpečnostní převaze Izraele v regionu.“

Na konci několikaletého procesu plánování a vyjednávání se izraelské ministerstvo obrany, německé ministerstvo obrany a společnost ThyssenKrupp dohodly na vývoji a výrobě budoucích ponorek izraelského námořnictva. Dohodu podepsali ve čtvrtek na ministerstvu obrany v Tel Avivu generální ředitel ministerstva obrany generálmajor (v záloze) Amir Eshel a předseda výkonné rady společnosti ThyssenKrupp Marine Systems Dr. Rolf Wirtz.

Stát Izrael nakoupí tři ponorky z nové série nazvané „Dakar“ v rámci dohody v hodnotě přibližně 3 miliard eur. Jak je podrobně uvedeno v dohodě, první ponorka bude dodána do 9 let. Součástí dohody je rovněž výstavba výcvikového simulátoru v Izraeli a dodávky náhradních dílů. Německá vláda bude část dohody financovat prostřednictvím jedinečného grantu v souladu s dohodou podepsanou mezi zeměmi v roce 2017.

Strany rovněž podepsaly dohodu o průmyslové strategické spolupráci, která činí více než 850 milionů eur.

Dohoda byla podepsána se Spolkovým ministerstvem hospodářství a technologií a která podrobně popisuje investice do izraelského průmyslu, včetně obranných společností. Výsledkem bude otevření nových trhů, odborné vzdělávání, technologický rozvoj, pracovní příležitosti a pozitivní příliv pro izraelskou ekonomiku i obranný průmysl. Jedná se o podrobnou dohodu, jejíž investiční složky byly předem dojednány.

Dohodu vedly různé útvary izraelského ministerstva obrany ve spolupráci s izraelským námořnictvem, úřadem premiéra, ministerstvem financí a ministerstvem hospodářství a průmyslu.

21.01.2022 06:08 Daniel Žingor149Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova