Praha Jeruzalém

Ministr vlády Majdi al-Saleh tvrdí, že Hamás odklonil peníze určené na infrastrukturu pásma.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 18. ledna 2022

Ministr vlády Palestinské samosprávy sklízí kritiku poté, co obvinil Hamás ze záplav v pásmu Gazy, informoval v úterý deník Jerusalem Post.

Ministr pro místní samosprávu Palestinské autonomie Majdi al-Saleh vznesl svou kritiku v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hlas Palestiny, kterou provozuje Palestinská autonomie.

„Hamas nese odpovědnost za tragédii, která se v posledních dvou dnech odehrála v pásmu Gazy,“ řekl Saleh. „Vláda (Hamásu) musí platit obcím a financovat jejich projekty, namísto aby tyto peníze utrácela na jiné účely, které jsou často mimo zákonou zónu.“

Podle deníku Post se v Sálihových poznámkách odráží kritika Hamásu, který peníze určené na infrastrukturu odklonil na svou síť tunelů podél hranic Gazy s Izraelem a Egyptem.

Hamás často obviňuje Izrael z chronických zimních záplav v Gaze a tvrdí, že Izrael otevírá přehrady na jihu země, ale podle Postu se Palestinci na sociálních sítích tomuto tvrzení vysmívají. Na jihu Izraele žádné přehrady nejsou.

Jiní Palestinci tvrdí, že infrastruktura v Gaze je nekvalitní kvůli izraelským omezením na stavební materiál, jako je cement, štěrk a ocelové tyče. Izrael omezuje stavební materiál proto, že jej Hamás odklonil na stavbu tunelů.

Mluvčí Hamásu Abdel Latif Qanou v reakci na Saleha uvedl, že !tato nezodpovědná prohlášení postrádají národní a humanitární smysl a slouží pouze okupačnímu narativu“.

Qanou dodal: „Bylo by lepší, kdyby Saleh převzal odpovědnost vůči pásmu Gazy a jeho obyvatelům, místo aby podporoval izraelské řeči.“

Podle zpráv hebrejských médií se obyvatelé Gazy také zlobili na Hamás, že nechává otevřené školy a nutí děti vycházet do zaplavených ulic.

„Nechápu, jak může ředitel školy posílat žáky ven v takovém počasí, když je ulice zaplavená, děti z prvního a druhého stupně,“ řekl jeden z rodičů.

The Post poznamenaly, že Sálihova vyjádření přicházejí v době, kdy se mají představitelé Fatahu a Hamásu setkat v Alžírsku, kde má prezident Abdelmajid Tebboune tento týden hostit rozhovory o národním usmíření.

Úterý přineslo trochu oddechu od zimních přeháněk, ale na středu je předpovídán déšť a teploty blízké mrazu.

20.01.2022 06:08 Daniel Žingor198Zdroj: World Israel News

Klíčová slova