Praha Jeruzalém

Nejméně 12 milionů dolarů z darů pro centrum pro léčbu rakoviny zmizelo v kapsách úředníků PA.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 18. ledna 2022

Ulice v Palestinské samosprávě se opět zmítá v chaosu po odhalení dalšího korupčního případu, jednoho z mnoha, který se týká vysokých představitelů PA.

V roce 2018 podepsal předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás prezidentský příkaz ke zřízení nemocnice pro pacienty s rakovinou a transplantace kostní dřeně, pojmenované po Chalídu al-Hassanovi, zakladateli Fatahu, který zemřel na rakovinu.

Prezidentský příkaz podrobně popisuje sedm cílů, odpovědností a rolí centra pro léčbu rakoviny a také otevřel možnost získávání darů pro zdravotnický subjekt, který je registrován jako nezisková instituce.

Bohatí jednotlivci darovali pozemek v hodnotě desítek milionů dolarů a celková výše darů vybraných na projekt se odhaduje na 12-15 milionů dolarů, nyní se však ukazuje, že do správní rady centra pro léčbu rakoviny byli jmenováni vysocí představitelé Palestinské autonomie.

Mezi vysoce postavené členy vedení patří Intisar abú Amara, vedoucí Abbásovy kanceláře, vysocí představitelé Fatahu a OOP a bývalí představitelé PA, včetně Tayeba ‚Abd al-Rahima, který byl šéfem předsednictva, šejka Muhammada Husajna, jeruzalémského muftího, a Ahmada Atzaafa, vedoucího rozhlasového a televizního úřadu.

Navzdory mnoha investicím se však projekt nepodařilo zahájit, přestože byl položen základní kámen a proběhla slavnostní ceremonie k odhalení projektu.

Skupiny na ochranu lidských práv a sociální aktivisté tvrdí, že finanční prostředky zmizely a našly si cestu do kapes úředníků Palestinské autonomie. Sociální sítě jsou také v plamenech a někteří požadují zřízení vyšetřovací komise.

Jeden ze zdrojů Fatahu v Ramalláhu v telefonickém rozhovoru s TPS uvedl, že „veškeré úsilí izraelské vlády o posílení Palestinské samosprávy neobstojí ve zkoušce reality, dokud budou korupční případy v Palestinské samosprávě přicházet jeden za druhým“.

Právě tento týden TPS informovala, že orgány činné v trestním řízení v Palestinské autonomii začaly nedávno vyšetřovat korupční případy týkající se Walída Assafa, který donedávna vedl Palestinský národní výbor pro boj proti osídlování a zastával funkci ministra. Assaf působil ve své funkci řadu let a před měsícem byl překvapivě nahrazen Mu’idem Šaabanem.

Zdroje z Palestinské autonomie sdělily TPS, že Asaf je podezřelý ze zpronevěry finančních prostředků výboru ve výši pěti milionů šekelů.

19.01.2022 06:16 Daniel Žingor136Zdroj: World Israel News

Klíčová slova