Praha Jeruzalém

Policie v Manchesteru zatkla dva teenagery v souvislosti s útokem na synagogu v Texasu.

Autor: Elad Benari 17.1.22 1:59

Britská policie v neděli večer zatkla dva teenagery v souvislosti se sobotním útokem na synagogu v Texasu.

List Manchester Evening News uvedl, že oba mladistvé zadrželi v jižním Manchesteru policisté z protiteroristického oddělení North West Policing a zůstávají ve vazbě kvůli výslechu.

CTP North West a CTP International operations uvedly, že budou „nadále napomáhat při vyšetřování, které vedou americké orgány a policejní složky v regionu spolupracují s místními komunitami, aby zavedly veškerá opatření k zajištění bezpečnosti“.

Dříve v neděli byl střelec, který vtrhl do synagogy v Dallasu a několik hodin držel čtyři lidi jako rukojmí, identifikován jako 44letý Malik Faisal Akram, občan Spojeného království.

Akramovo jméno zveřejnila FBI poté, co britská vláda potvrdila, že střelec zapojený do sobotní situace s rukojmími v texaském Colleyville byl britským občanem.

Akram se v synagoze zmocnil čtyř rukojmích a bylo ho slyšet, jak v živém vysílání šabatové bohoslužby v synagoze vykřikuje a požaduje propuštění pákistánského neurologa, který byl odsouzen za pokus o zabití důstojníků americké armády v Afghánistánu.

Mluvčí Úřadu pro zahraniční věci, společenství národů a rozvoj v neděli uvedl: „Víme o smrti tohoto Brita v Texasu a jsme v kontaktu s místními úřady“.

Zvláštní agent FBI Matt DeSarno uvedl, že jsou v kontaktu se svými právními atašé v Londýně a Izraeli.

Zástupce vrchního strážmistra Dominic Scally z protiteroristické policie Severozápad uvedl, že pomáhají s vyšetřováním, které vedou úřady v USA.

„Můžeme potvrdit, že podezřelým, který zemřel, je 44letý Malik Faisal Akram, původem z oblasti Blackburn v hrabství Lancashire. Mohu také potvrdit, že protiteroristická policie Severozápad pomáhá při vyšetřování, které vedou americké úřady,“ uvedl podle listu Manchester Evening News.

„Policejní složky v regionu budou i nadále udržovat kontakt s místními komunitami, včetně židovské komunity a zavedou veškerá nezbytná opatření, aby je zabezpečily.“

17.01.2022 05:10 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova