Praha Jeruzalém

„Ti, kteří hlasovali pro vymazání jeho památky, jediné, co nám zbylo, by měli vědět, že nám plivli do tváře,“ řekla vojákova sestra.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 11. ledna 2022

Redaktoři Wikipedie v úterý odhlasovali odstranění záznamu o padlém vojákovi IDF Barelu Hadarjovi Shmuelím, který byl v srpnu zabit teroristou z Hamásu.

Jednadvacetiletý Shmueli, člen elitní tajné jednotky, čelil 21. srpna stovkám výtržníků, když ho terorista z Hamásu střelil zblízka do hlavy. Devět dní bojoval o život, podstoupil několik operací a po celém světě se konala modlitební shromáždění za jeho uzdravení, ale nakonec zemřel.

IDF zahájily vyšetřování okolností jeho smrti, zatímco Shmueliho rodina obvinila IDF, že svazuje vojákům ruce a vytváří pro ně zbytečně nebezpečné prostředí, když čelí nepokojům vedeným Hamásem.

Pro vymazání záznamu hlasovala většina ze 47 redaktorů, tedy 57 %, proti vymazání se vyslovilo 35 redaktorů.

Identita přispěvatelů není známa, všichni však hovoří hebrejsky. Pravidla Wikipedie pro mazání příspěvků uvádějí, že právo hlasovat mají pouze registrovaní uživatelé s 30denní praxí a 100 editacemi. Pro smazání příspěvku je zapotřebí většina alespoň 55 % hlasů.

Zastánci odstranění záznamu tvrdili, že Wikipedie není pamětní stránkou, a proto je záznam o Shmuelim nevhodný; jiní uvedli, že záznam „poškozuje neutralitu Wikipedie“, zatímco zastánci záznamu uvedli, že okolnosti jeho smrti si záznam zaslouží.

Hila Rahimiová, Shmueliho sestra, po smazání napsala na Facebooku: „Myslela jsem, že to nemůže být bolestivější.“

„Dnes jsem s údivem zjistila, že tam hlasují o tom, zda má být Barelův záznam na Wikipedii zachován. Rozumíte tomu? Izraelský hrdina, bojovník, který znovu a znovu riskoval život, který byl ochoten zemřít za stát. Existuje snad národnější symbol než tento? Je něco vhodnějšího než zprostředkovat Barelovy hodnoty kamarádství, odvahy a obětavosti každému chlapci a dívce?“

„Barel nám byl vzat. Vymazán z našeho života. Nevím, kdo o tom rozhoduje, ale ti, kteří hlasovali pro vymazání jeho památky, toho jediného, co nám zbylo, by měli vědět, že nám plivli do tváře,“ napsala.

12.01.2022 05:51 Daniel Žingor194Zdroj: United with Israel

Klíčová slova