Praha Jeruzalém

Arabská paranoia a konspirační teorie jsou možná komické, ale námořní hrozba Hamásu k smíchu moc není.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 11. ledna 2022

Hamás uvedl, že skupina jeho žabích komand byla u pobřeží Gazy pronásledována „zabijáckým sionistickým delfínem“. Podle deníku Jerusalem Post se toto tvrzení poprvé objevilo v novinách Al-Kuds, které provozuje Hamás.

Zprávy neupřesnily, kdy k incidentu došlo ani co přesně žabí muži dělali.

Teroristická organizace v Gaze také v pondělí zveřejnila video, podle kterého byl jeden z jejích žabích komand zabit delfínem IDF během konfliktu v Gaze v květnu 2021.

Americké námořnictvo je známé tím, že cvičí delfíny skákavé k vyhledávání a označování podmořských min. Delfíni skákaví mají vysoce vyvinutý sluch. Vydáváním cvakavých zvuků a posloucháním ozvěny mohou lokalizovat kořist, vyhýbat se predátorům a orientovat se v překážkách, což je dovednost známá jako echolokace. Poprvé byli použiti během války ve Vietnamu a byli nasazeni také v Perském zálivu během první a druhé války v Zálivu.

Není jasné, zda izraelské námořnictvo delfíny cvičí. Americké námořnictvo popírá zvěsti, že cvičí delfíny k zabíjení, a tvrdí, že je nemožné vycvičit je k bojovému chování.

V roce 2015 Hamás také uvedl, že zajal delfína, který podle něj nesl izraelské špionážní vybavení.

Konspiračních teorií o tajemných sionistických zvířatech je mnoho. Ptáci označení izraelskými páskami na nohou vyvolali fámy a podnítili konspirační teorie v Súdánu, Turecku a Saúdské Arábii. V roce 2011 Hizballáh zabil ohroženého orla Bonelliho, kterého izraelský ornitolog označil, aby mohl sledovat jeho pohyb.

Egypťané často připisují útoky žraloků v Rudém moři Mosadu a prezident Palestinské autonomie Mahmúd Abbás několikrát obvinil Izrael, že vypouští divoká prasata, aby poškodila palestinské zemědělství.

V roce 2018 poradce íránského ajatolláha Alího Chameneího prohlásil, že Izrael a další země používají ještěry a chameleony ke špionáži jaderných zařízení.

Námořní hrozba Hamásu

Zatímco arabská paranoia je poněkud komická, námořní hrozba Hamásu k smíchu není.

Během jedenáctidenního konfliktu v květnu 2021 Hamás tvrdil, že má bezpilotní ponorky, které nesou výbušniny a jsou schopny se samy navigovat k námořním cílům a pak se odpálit. Izrael jednu z nich zničil krátce po jejím vypuštění. Předpokládá se, že Írán pomáhá Hamásu s vývojem malých bezpilotních lodí a ponorek a zároveň poskytuje teroristické skupině podmořské vybavení vojenské kvality.

Během konfliktu v Gaze v roce 2014 pronikly do Izraele z moře asi kilometr od hranic čtyři žabí čluny Hamásu. Byli rychle spatřeni a zabiti střelou z tanku. U jejich těl byly nalezeny automatické zbraně, výbušniny a granáty.

Vzhledem k tomu, že izraelské námořnictvo prosazuje blokádu Gazy, jsou žabí muži Hamásu údajně také klíčovými postavami při pašování íránských zbraní do pásma.

12.01.2022 05:30 Daniel Žingor444Zdroj: United with Israel

Klíčová slova