Praha Jeruzalém

Vůdce Hizballáhu označil saúdského krále Salmána za „teroristu“.

Od: All Arab News 9. ledna 2022

Saúdský velvyslanec v Libanonu nedávno odsoudil Íránem podporovanou libanonskou teroristickou organizaci Hizballáh jako hrozbu pro stabilitu Libanonu a širší arabský svět.

„Rijád doufá, že politické strany upřednostní nejvyšší zájem Libanonu… a ukončí hegemonii teroristického hnutí Hizballáh nad všemi aspekty státu. Teroristické aktivity Hizballáhu a jeho vojenské chování v regionu ohrožují arabskou národní bezpečnost,“ řekl agentuře AFP saúdský velvyslanec Valíd Buchárí.

Ostré saúdské prohlášení přišlo jako reakce na nedávný slovní útok vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha na saúdského krále. Vůdce Hizballáhu obvinil Saúdskou Arábii, že šíří radikální saúdskou islamistickou ideologii wahhábismus a je také zodpovědná za šíření ISIS.

„Vaše Výsosti králi, teroristou je ta strana, která vyvezla wahhábistickou ideologii do světa, a to jste vy,“ řekl Nasralláh během projevu v libanonském hlavním městě Bejrútu.

Vůdce Hizballáhu rovněž obvinil Saúdy, že drží tisíce libanonských emigrantů v oblasti Perského zálivu jako „rukojmí“.

Toto poslední obvinění je docela ironické, protože mnoho libanonských občanů se domnívá, že Hizballáh a jeho íránský patron drží celý Libanon jako rukojmí politických rozmarů ajatolláhových vládců v Teheránu na úkor libanonské prosperity.

V centru napětí je rostoucí vliv šíitského íránského režimu v sunnitském arabském světě, zejména prostřednictvím jeho mocných teroristických zástupců, jako je Hizballáh v Libanonu, Hútíové v Jemenu a teroristické milice v Sýrii a Iráku. Írán podněcuje napětí mezi sunnity a šíity v arabských státech jako politický nástroj snahy o hegemonickou kontrolu nad velkou částí arabského světa.

Diplomatické vztahy mezi Libanonem a Saúdskou Arábií a dalšími arabskými státy Perského zálivu se v posledních měsících prudce zhoršily poté, co bývalý libanonský ministr informací George Kordahi vyjádřil podporu Íránem podporovaným teroristickým milicím Hútíů v jemenské občanské válce proti arabské koalici vedené Saúdskou Arábií. To vedlo k diplomatické krizi, kdy byli libanonští velvyslanci vyhoštěni ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu a Kuvajtu. Kromě toho arabské státy Perského zálivu rovněž stáhly své velvyslance z Bejrútu. Saúdská Arábie a další arabské státy Perského zálivu obviňují libanonský Hizballáh z financování války s Hútíi a z nelegálního prodeje pašovaných drog na arabském trhu v Perském zálivu.

Saúdové a jejich spojenci z Arabského zálivu pravidelně obviňují Írán a Hizballáh z poskytování zbraní a výcviku Húthům v Jemenu. Teherán a Hizballáh tato obvinění popírají, ale málokdo v arabském světě jim věří.

Hútíové například podnikli několik sofistikovaných útoků drony na strategické saúdské cíle, které mají všechny znaky íránského režimu.

Zatímco bývalá Trumpova administrativa podporovala Saúdskou Arábii ve válce proti Íránem podporovaným silám v Jemenu, současná Bidenova administrativa se zpočátku rozhodla od Saúdů distancovat a zaujmout neutrálnější postoj. Avšak zvýšená regionální agrese Íránu na Blízkém východě a záměrné zdržování jednání o jaderném programu v Rakousku přivedly trpělivost Bidenovy administrativy vůči Íránu na hranici únosnosti.

Na začátku prosince americká diplomatická mise v Saúdské Arábii hlasitě odsoudila útok Hútíů na Saúdskou Arábii. Washington navíc obvinil Íránem podporované Hútíje z podkopávání mírového úsilí v Jemenu a Saúdy označil za „spojence“.

„Mise USA v Saúdskoarabském království co nejdůrazněji odsuzuje útok Hútíů na Rijád, k němuž došlo 6. prosince. Útoky Hútíů ohrožují nevinné civilisty, města a kritickou infrastrukturu. Každým útokem Hútíové dokazují, že nemají zájem o mír. Znovu zdůrazňujeme svůj závazek zajistit bezpečnost Saúdské Arábie a stojíme jednotně s našimi saúdskými partnery. Znovu vyzýváme Hútíje, aby ukončili násilí, umožnili neomezenou distribuci humanitární pomoci a pod záštitou OSN se diplomaticky zapojili do ukončení tohoto konfliktu a nastolení míru pro jemenský lid,“ uvádí se v oficiálním prohlášení velvyslanectví USA v Saúdské Arábii.

Kdysi mocný Hizballáh, kterého se doma obávali, čelí v Libanonu stále častěji ostré kritice, a to jak v parlamentu, tak mezi obyčejnými lidmi v ulicích.

„Kritika vůči Hizballáhu rychle roste. Mnoho lidí o ní mluví nahlas. Tisk je v těchto dnech velmi militantní a objevuje se také kritika, která se projevuje prostřednictvím sociálních sítí, konkrétně Twitteru. V roce 2019 byly terčem útoku kanceláře (Hizballáhu) v Nábatije, v srdci jejich vlastní základny,“ řekl nedávno serveru The Media Line Dr. Moran Levanoni, odborník na Libanon z univerzity v Tel Avivu.

10.01.2022 06:25 Daniel Žingor166Zdroj: All Arab news