Praha Jeruzalém

Rozhodnutí o otevření hranic přichází v době, kdy se Izrael zbavuje „červených“ zemí a registruje rekordní počet nákazy.

Autor: Nicole Jansezian, 9. ledna 2022

Od dnešního dne se cizinci po šestitýdenním uzavření opět vracejí do Svaté země, protože vláda zmírnila poslední omezení, které přimělo ministry k poměrně náhlému uzavření hranic v listopadu po objevení varianty Omicron.

Nyní, když v zemi řádí Omicron a Izrael zaznamenává rekordní počet nakažených virem COVID, vláda rozhodla, že bránit turistům ve vstupu je bezpředmětné a vypustila seznam „červených“ zemí.

Uri Steinberg, který vede společnost Uri Steinberg Consulting a je členem poradního sboru ALL ISRAEL NEWS, poznamenal, že přijíždějící turisté budou pravděpodobně „ve větším bezpečí než mnozí z nás tady v Izraeli“, protože jsou očkováni nebo vyléčeni a jsou podrobeni PCR testům před přistáním v Izraeli i po něm.

„My (v Izraeli) pobíháme bez platného PCR testu,“ řekl, ale turisté „nepředstavují žádnou novou hrozbu, zejména v době, kdy neexistuje žádná nová varianta, kterou by lidé zkoumali“.

Steinberg uvítal rozhodnutí, které podle něj „dává smysl z několika hledisek“.

„Hodně se mluvilo o tom, zda vláda musí a bude nyní kompenzovat podniky v cestovním ruchu. A jakmile otevřete oblohu, stejně tuto diskusi zneplatníte,“ poznamenal Steinberg.

V každém případě to turistům dává určitý prostor k oddechu a paprsek naděje.

„Obáváme se, že se to během měsíce nebo dvou opět změní. A opět, na lidi se dá tlačit jen do určité míry. Ale doufám, že je to začátek něčeho stabilnějšího,“ řekl Steinberg.

Společnost Keshet Journeys, která pořádá virtuální kurzy pro lidi, kteří se chtějí o Izraeli dozvědět něco podrobnějšího, ve středu přivítá první skupinu od listopadového uzavření – skupinu baptistických pastorů ze Spojených států.

Od oznámení, které přišlo minulý týden, ředitel Keshetu Moshe Gabay uvedl, že pracuje na rezervaci této trasy na poslední chvíli a naplánoval hotely a místa, z nichž mnohé byly uzavřeny nebo fungovaly v omezeném režimu. Jeden z hotelů uvedl, že bude otevřen, ale Gabayova skupina je v tuto chvíli jediná, kterou mají.

„Pokud bude otevřeno i nadále, tak do tří týdnů budou hotely více obsazené,“ předpověděl Gabay. „Zatím ale otevírají jen pro nás.“

Podle Gabaye budou turisté více chráněni než běžní Izraelci, mezi nimiž varianta zuří. Na druhou stranu se Izraelci mezi sebou stýkají, cestují a nyní – očkovaní a vyléčení – nemusí do karantény, pokud je antigenní test negativní.

Odvětví cestovního ruchu po celou dobu tvrdí, že od zahájení pilotního programu v květnu si návštěvníci virus nepřivezli.

Gabay oceňuje, že se nyní turistický průmysl opět otevírá, a to navzdory nejistotě, kterou přináší vlna Omicronu.

„Raději bych měl vládu, která říká: ‚Děláme všechno pro to, abychom otevřeli každý průmysl, a ne abychom ho uzavřeli s vyšším rizikem nákazy‘,“ řekl Gabay s odkazem na předchozí vládu, která třikrát zcela uzavřela ekonomiku. „Už to nemá žádný smysl, tak ať sem jezdí turisté a ať se zase setkávají některé rodiny, které žijí v zahraničí – což je důležitější.“

10.01.2022 06:08 Daniel Žingor86Zdroj: All Israel news

Klíčová slova