Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé se domnívají, že Jordánsko je připraveno prohloubit vztahy s Izraelem poté, co se král Abdalláh II. setkal s Benny Gantzem.

Izraelští představitelé věří, že Jordánsko je připraveno prohloubit vztahy s Izraelem, které byly v posledním desetiletí chladné, uvedl v pátek Channel 13 News.

Podle zprávy vydané po schůzce ministra obrany Bennyho Gantze s jordánským králem Abdalláhem II. tento týden, hodlá Ammán pořádat otevřenější setkání s izraelskými ministry a úředníky. Království má zájem připojit se k regionální síti vazeb, kterou Izrael buduje na základě Abrahamských dohod.

Gantz navštívil Ammán ve středu. Setkání hostil král Abdalláh II.

Ministr Gantz ve své diskusi s králem zdůraznil strategický význam pevných a trvalých vztahů mezi Izraelem a Jordánskem, které přispívají k bezpečnosti a prosperitě obou národů.

Dialog se zaměřil na bezpečnostní a politická témata. Ministr Gantz poděkoval Jeho Veličenstvu za jeho vedení a za zásadní roli království při udržování regionálního míru a stability. Uvítal také prohloubení vztahů mezi Jordánskem a současnou izraelskou vládou a vyjádřil svůj závazek k dalšímu rozvoji bezpečnostních, ekonomických a civilních spoluprací.

V září Channel 12 News uvedl, že ministr zahraničí Yair Lapid se minulý měsíc setkal s jordánským králem Abdalláhem II v jeho paláci v Ammánu.

Zpráva uvedla, že oba diskutovali o napětí v Jeruzalémě kolem Chrámové hory a o potřebě posílit vztahy mezi oběma zeměmi. Ministerstvo zahraničí informaci odmítlo komentovat.

V červenci bylo oznámeno, že premiér Naftali Bennett uspořádal tajnou schůzku s jordánským králem Abdulláhem II., což bylo první setkání mezi izraelským premiérem a jordánským králem po více než pěti letech.

Setkání bylo hodnoceno jako velmi dobré. Oba se dohodli na „otočení listu“, které by ozdravilo temné vztahy mezi zeměmi.

Autor: Elad Benari, 7. ledna 2022

08.01.2022 08:05 Kristýna Kupková383Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova