Praha Jeruzalém

V době, kdy Hollywood slaví 20. výročí prvního filmu o Harrym Potterovi, je Emma Watsonová opět středem pozornosti – ale ne kvůli svému herectví.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 3. ledna 2022

Herečka Emma Watsonová, známá především díky roli Hermiony Grangerové v sérii filmů o Harrym Potterovi, se v pondělí zveřejněným příspěvkem na Instagramu vrhla na podporu Palestinců.

Příspěvek obsahoval fotografii propalestinského shromáždění, na němž lidé drželi nápisy „Osvoboďte Palestinu“, „Ruce pryč od Jeruzaléma“ a „Zachraňte Šejcha Džarráha“. Přes tuto fotku bylo napsáno „Solidarita je sloveso“.

Doprovázel ho vzkaz citující Saru Ahmedovou, britsko-australskou vědkyni, jejíž oblast studia zahrnuje kritickou rasovou teorii, feministickou teorii a postkolonialismus.

Ahmedové citát, zaslaný 64 milionům Watsonových sledujících na Instagramu, zněl: „Solidarita nepředpokládá, že naše boje jsou stejné boje, že naše bolest je stejná bolest nebo že naše naděje je stejná budoucnost. Solidarita zahrnuje závazek a práci, stejně jako uznání, že i když nemáme stejné pocity, stejné životy nebo stejná těla, žijeme na stejné zemi.“

Označila také instagramový účet s názvem @badactivistcollective, který sám sebe popisuje jako „kolektiv tvůrců změn, umělců, vypravěčů příběhů a aktivistů bořících perfekcionismus a bojujících za osvobození lidí a planety“. Tento účet sleduje 32 9000 lidí.

V úterý v poledne měl příspěvek Watsonové více než 428 000 lajků.

Watsonová je známá také jako feministická aktivistka. Podle Ynetu její instagramový účet údajně nespravuje sama herečka, ale „anonymní feministický kolektiv“. Ynet nicméně poznamenaly, že je nepravděpodobné, že by byl příspěvek spuštěn bez souhlasu Watsonové.

Příspěvek vedl k záplavě komentářů lidí, kteří opakovaně psali písmena PS nebo IL, což jsou internetové kódy zemí označující Palestinskou samosprávu, respektive Izrael.

04.01.2022 06:40 Daniel Žingor198Zdroj: United with Israel

Klíčová slova