Praha Jeruzalém

Prezident Palestinské autonomie řekl izraelskému představiteli, že jakékoli změny současného stavu by mohly vést ke krveprolití.

Od: World Israel News, 30. prosince 2021

Prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás údajně během úterní návštěvy u ministra obrany Bennyho Gantze vyslovil izraelskému představiteli důrazné varování před výstupem Židů na Chrámovou horu.

Hebrejskojazyčná média informovala, že Abbás Gantzovi řekl, že jakákoli potenciální změna statu quo na tomto klíčovém místě, které je nejposvátnějším místem judaismu a kde se nachází také mešita Al-Aksá, by mohla vést k „nezastavitelnému“ násilí, které by nemohl nijak ovlivnit.

I když nebylo jasné, jaké konkrétní změny měl Abbás na mysli, nedávné zprávy o tom, že Izrael na Chrámové hoře mlčky povoluje tiché židovské modlitby, vyvolaly v arabském světě rozsáhlé pobouření, včetně teroristické skupiny Hamás sídlící v Gaze.

Poté, co izraelský soud zpochybnil zákaz vstupu na toto místo jednomu Židovi za tichou modlitbu, někteří si toto rozhodnutí vyložili tak, že otevírá cestu židovským modlitbám na Chrámové hoře.

Hamás v říjnu 2021 označil toto rozhodnutí za „vyhlášení války“ a prohlásil, že přítomnost modlících se Židů na tomto místě je natolik provokativní, že volá po krveprolití.

Palestinský Islámský džihád označil rozhodnutí za „neplatné a za útok na posvátnost mešity al-Aksá a čisté právo muslimů na ni“.

Odvolací soud zrušil rozhodnutí udělující Židům povolení modlit se na Chrámové hoře jen o týden později. Zrušení rozhodnutí přijal Hamás s nadšením a prohlásil, že jde o „kapitulaci před hrozbami Palestinců“.

Když muslimští věřící zaplnili areál mešity Al-Aksá na svátek Íd al-Adhá v červenci 2021, desítky mladých mužů napojených na brigády Izz ad-Dín al-Kassám Hamásu vyvěsily vlajky se vzkazy a vyobrazeními spojenými s islámským extremismem.

„Meč za mečem, jsme muži Mohammeda Deifa,“ stálo na jedné vlajce v narážce na hlavního vojenského velitele Hamásu.

„Jeruzalémský meč osvobodí vězně a rozptýlí zmatek,“ stálo na jiném vzkazu na vlajce.

Další vlajky obsahovaly obrázky maskovaných mužů ve vojenských uniformách držících zbraně M-16 před mapou současného Izraele, který byl vyobrazen jako Palestina.

V prosinci 2021 byl izraelskou zpravodajskou službou zatčen strážce zaměstnaný ve Waqf, který pracuje na Chrámové hoře, kvůli podezření, že je součástí teroristického spiknutí.

31.12.2021 06:45 Daniel Žingor149Zdroj: World Israel News

Klíčová slova