Praha Jeruzalém

Íránští velitelé tvrdí, že válečné hry prováděné v Perském zálivu měly vyslat Izraeli varování.

Autor: Elad Benari, Kanada, 24.12.21 20:58

Válečné hry, které Írán tento týden provedl v Perském zálivu, měly za cíl vyslat varování Izraeli, uvedli v pátek nejvyšší vojenští velitelé země, píše agentura Reuters.

Válečné hry Revolučních gard zahrnovaly odpalování balistických a řízených střel.

„Tato cvičení měla velmi jasné poselství: vážné a reálné… varování před hrozbami ze strany orgánů sionistického režimu, aby se vyvarovaly svých chyb,“ citovala státní televize šéfa gard generála Hosejna Salámího.

 

„Pokud udělají špatný krok, zpřerážíme jim ruce… Rozdíl mezi skutečnými operacemi a vojenskými cvičeními je pouze ve změně úhlů odpálení raket,“ pohrozil.

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil generálmajor Mohammad Bagheri uvedl, že bylo současně odpáleno 16 balistických raket různých tříd a zničilo předem určené cíle.

Írán tvrdí, že jeho balistické rakety mají dolet 2 000 km a jsou schopny dosáhnout Izraele a amerických základen v regionu.

Írán v posledních letech vyrobil několik balistických raket a letecké vojenské techniky, čímž vyvolal hněv Západu.

Íránské testy balistických raket a vypouštění družic vyvolávají znepokojení Západu a zejména USA, které tvrdí, že íránské testy balistických raket jsou porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2231.

V rezoluci, která zakotvila jadernou dohodu mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015, se uvádí, že je Írán „vyzván“, aby se až na osm let zdržel prací na balistických raketách určených k dopravě jaderných zbraní.

Íránští představitelé pravidelně vyhrožují Izraeli. Loni Salámí prohlásil, že je Írán připraven udeřit na Izrael i USA, pokud mu k tomu dají jakýkoli důvod.

Předtím v televizním rozhovoru varoval, že pokud na něj USA zaútočí, „srovná Írán Tel Aviv se zemí“.

Pohrozil také, že, pokud bude ohrožena jeho bezpečnost v Perském zálivu, zničí Írán americké válečné lodě.

27.12.2021 05:05 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova