Praha Jeruzalém

Izraelské velvyslanectví v Římě pobouřila pozvánka italské poslanckyně palestinským nevládním organizacím obviněným z vazeb na terorismus.

Od: The Algemeiner, 23. prosince 2021

Mezi izraelským velvyslanectvím v Římě a poslankyní italské Poslanecké sněmovny vypukl spor kvůli jejímu pozvání dvou palestinských nevládních organizací, které Izrael obvinil z vazeb na teroristickou organizaci, aby vystoupily před parlamentní komisí pro lidská práva.

Velvyslanectví v prohlášení uvedlo, že je „šokováno“ pozváním levicové poslankyně Laury Boldriniové zástupcům dvou palestinských organizací – Al Haq a Addameer – o nichž Izrael tvrdí, že jsou krycími organizacemi Lidové fronty pro osvobození Palestiny (PFLP).

Tato marxistická a arabská nacionalistická organizace, která se zavázala ke zničení Izraele jako suverénního státu, proslula koncem 60. a v 70. letech 20. století únosem dopravních letadel, včetně letadla izraelské národní letecké společnosti El Al v červenci 1968. USA, Evropská unie, Austrálie, Kanada a Japonsko označily tuto skupinu za teroristickou organizaci.

V říjnu izraelský ministr obrany Benny Gantz zařadil Al Haq a Addameer na seznam šesti palestinských organizací zakázaných v důsledku jejich napojení na PFLP.

Šavan Džabarin, ředitel organizace Al Haq, i Sarah Francisová, zástupkyně organizace Addameer, vystoupili prostřednictvím videokonference na středečním zasedání Stálého výboru italského parlamentu pro lidská práva ve světě. Jabarin, který byl v minulosti odsouzen za verbování ve prospěch PFLP, byl v rozhodnutí izraelského Nejvyššího soudu z roku 2007 popsán jako postava „Jekylla a Hyda“.

„V části své činnosti je ředitelem organizace pro lidská práva a v jiné části je aktivistou teroristické organizace, která se neštítí vraždění a pokusů o vraždy, které nemají nic společného s právy a naopak popírají nejzákladnější ze všech lidských práv … právo na život,“ uvedl soud.

Izraelské velvyslanectví v Římě ve svém prohlášení kritizujícím Boldrinino pozvání uvedlo, že představuje „akceptaci terorismu a je zcela v rozporu s očekáváním celého mezinárodního společenství odradit a zabránit teroristickým organizacím působit uvnitř civilních struktur a zabránit jakékoli formě financování, která končí v rukou teroristických organizací“.

Boldriniová – zástupce Demokratické strany a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny – se proti kritice ohradila a trvala na tom, že slyšení výboru bylo „zcela legitimní“.

Dodala, že obvinění Izraele vůči Al Haq, Addameer a dalším palestinským nevládním organizacím postrádala „dostatečné podklady“.

Boldriniové pozvání se setkalo s ostrou kritikou i ze strany konkurenčních italských politiků. „Vazby Addameer a Al Haq na protižidovský terorismus jsou dobře známy,“ uvedla v prohlášení konzervativní strana Lega. „Během slyšení definovali Stát Izrael jako „rasistický“ a „koloniální“, což jsou nepřijatelné výrazy.“

Andrea Delmastro – mluvčí pro zahraniční záležitosti pravicové strany Fratelli d’Italia (FDI) – si posteskl nad současným stavem italské zahraniční politiky, která podle něj „osciluje mezi brutálními režimy, jako je ten čínský, diktátorskými režimy, jako je režim (venezuelského) Nicolase Madura, a mezinárodním terorismem: jsme za hranicí slušnosti!“.

„Apeluji na středopravicové síly ve vládě: zastavte je!“ dodal.

24.12.2021 05:50 Daniel Žingor157Zdroj: United with Israel