Praha Jeruzalém

Intervence Antonyho Blinkena v Indonésii naznačují, že Bílý dům navazuje na Abrahamské dohody aktivněji, než se doposud předpokládalo.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 23. prosince 2021

Americký ministr zahraničí Antony Blinken během nedávných rozhovorů s indonéskými představiteli v Jakartě minulý týden nadnesl možnost normalizace vztahů mezi Izraelem a Indonésií, uvedly ve čtvrtek Axios.

Indonésie je s více než 273 miliony obyvatel nejlidnatějším muslimským státem na světě. Mír by pro izraelský obchod otevřel významný trh v jihovýchodní Asii. Byl by také významným úderem proti palestinským snahám o izolaci Izraele.

Blinkenova předehra také naznačuje, že Bílý dům aktivněji navazuje na Abrahamské dohody, než se dříve myslelo.

Před Abrahamskými dohodami převládal v diplomacii názor, že muslimský svět uzavře s Izraelem mír až po vyřešení palestinského konfliktu. Trumpova administrativa zaujala opačný přístup: Izrael bude sebevědoměji uzavírat mír s Palestinci poté, co se bude cítit bezpečněji ve vztazích se zbytkem světa.

Zatímco Bidenova kampaň v roce 2020 Abrahamské dohody chválila, podpora jeho administrativy byla vlažná. V červenci USA zmrazily Abrahamův fond, který měl podpořit hospodářskou spolupráci mezi mírovými partnery.

Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price, požádaný o komentář, sdělil agentuře Axios: „Stále zkoumáme další možnosti normalizace, ale tyto diskuse necháme za zavřenými dveřmi až do vhodného okamžiku.“ Axios dodaly, že se k tomu izraelští a indonéští představitelé odmítli vyjádřit.

Vysoce postavený americký představitel pro Axios uvedl, že Bidenova administrativa pracuje „tiše, ale poměrně vytrvale“ na rozšíření dohod. Zdůraznil, že toto úsilí si vyžádá čas a že žádný průlom není na spadnutí.

Trumpova administrativa usilovala o zapojení Indonésie a Mauritánie do Abrahamských dohod, ale tyto snahy do konce jeho prezidentství nepokročily dostatečně daleko. Podle Axiosu „Indonésané požadovali vylepšení obchodní dohody s USA výměnou za podniknutí kroků k normalizaci, jako je otevření přímých letů a vydávání víz Izraelcům, uváděli bývalí představitelé Trumpovy administrativy“.

„Jen málo Indonésanů se kdy setkalo s Židem“

V Indonésii je žel antisemitismus velmi rozšířený.

„Jen velmi málo Indonésanů se vůbec kdy setkalo s Židem,“ uvedla Shira Loewenbergová, ředitelka asijsko-pacifického institutu Amerického židovského výboru, ve zprávě AJC z roku 2020. „A v lidovém chápání Židů, judaismu, Státu Izrael a vztahů mezi nimi je obrovská mezera.“

„Snažíme se o mnohostranný přístup, abychom dosáhli většího porozumění a snížili démonizaci každého z nich. Doufáme, že v tomto směru dosáhneme pokroku a že se nám podaří mezi Indonésií a Izraelem podpořit produktivnější vztahy.“

V Indonésii žije nepatrné množství Židů, jejichž počet se odhaduje na 100-500 osob.

Podle zprávy AJC „sympatie k Palestincům do značné míry ovlivňují protižidovské nálady v Indonésii, která nemá s Izraelem žádné diplomatické vztahy. Ti, kdo vyjadřují podporu židovskému státu, jsou pravděpodobně považováni za zrádce Palestinců a tím i islámu.“

AJC také poznamenala, že „diskuse o Izraeli je také otrávena lží, že Izrael ničí mešity a že muslimové mají v Izraeli zakázaný vstup do mešity Al-Aksá. Mnoho Indonésanů neví, že Izrael je demokratický stát a že muslimové pracují jako soudci, lékaři, sociální pracovníci a členové Knesetu.“

Podpis Abrahámských dohod a přesun amerického velvyslanectví do Jeruzaléma skutečně vyvolal v Indonésii pobouření, včetně protestů před americkým velvyslanectvím v Jakartě.

Navzdory absenci diplomatických vztahů existují náznaky možného tání. Na okraj listopadové konference v Bahrajnu byl indonéský ministr obrany Prabowo Subianto spatřen, jak hovoří s izraelským poradcem pro národní bezpečnost Eyalem Hulatou a Itayem Tagnerem, izraelským chargé d’affaires v Bahrajnu.

V roce 2018 se vůdce největší indonéské muslimské organizace návštěvou Izraele postaral o kontroverzi. Než pandemie koronaviru omezila cestování, navštívilo Izrael ročně zhruba 30 000 indonéských poutníků. Je známo, že izraelské a indonéské podniky obchodují prostřednictvím třetích zemí.

Izrael, Bahrajn a Spojené arabské emiráty podepsaly v dubnu 2020 Abrahamské dohody. Od té doby je podepsaly také Maroko a Súdán.

Zprávy spekulují, že dalšími, kdo se připojí, budou Bangladéš, Omán, Libye, Tunisko a Malajsie.

24.12.2021 05:33 Daniel Žingor324Zdroj: United with Israel

Klíčová slova