Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské samosprávy prý chce obnovit rozhovory, ale zároveň pohrozí „rozhodnými“ akcemi, pokud by Izrael nesouhlasil.

Autor: Dalit Halevi 6:35 13.12.21

Vysoce postavený představitel Palestinské samosprávy (PA) v neděli sdělil listu Al-Sharq Al-Awsat, že předseda PA Mahmúd Abbás předložil Spojeným státům, Egyptu, Jordánsku a dalším stranám návrh na zahájení jednání mezi Izraelem a PA o vytyčení hraniční linie, což má být první krok k dialogu o dalších otázkách souvisejících s trvalým urovnáním.

Podle tohoto zdroje předloží Abbás tento návrh ministru obrany Bennymu Gantzovi na jejich nadcházející schůzce v Ramalláhu spolu s poselstvím, že opatření na budování důvěry a posílení Palestinské samosprávy v žádném případě nejsou alternativou k politickým jednáním.

Zároveň se očekává, že Abbás vyšle výhrůžný vzkaz, že pokud Izrael nebude souhlasit se zahájením jednání o vytyčení hranic, bude Palestinská samospráva „donucena“ učinit rozhodná opatření.

Zpráva dále uvádí, že „Palestinci nebudou souhlasit s pokračováním současné situace a že neexistuje žádné ospravedlnění pro další existenci Palestinské samosprávy, pokud nedojde ke změně izraelské politiky“.

 

Ústřední rada OOP se má sejít v lednu, aby přijala zásadní rozhodnutí o vztazích s Izraelem, včetně projednání vypovězení dohod s Izraelem, pozastavení uznání Izraele a ukončení stavu prozatímního uspořádání podle dohod z Osla vyhlášením tzv. „okupovaného státu“.

13.12.2021 06:28 Daniel Žingor162Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News