Praha Jeruzalém

Velvyslanec při OSN napsal generálnímu tajemníkovi OSN rozhořčený dopis poté, co OCHA rozlišuje mezi vraždami „zraelských občanů“ a „osadníků“.

Od: Arutz Sheva, 6. prosince 2021 6:46

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v pátek zaslal ostrý a jízlivý dopis generálnímu tajemníkovi OSN v návaznosti na do očí bijící rozdíl ve statistikách zveřejněných Úřadem OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Agentura OSN údajně informuje o obětech izraelsko-palestinského konfliktu a zveřejňuje počty palestinských a izraelských obětí, ať už zabitých nebo zraněných, z roku 2008.

Dopis byl zaslán po zjištění, že internetové stránky agentury rozdělují izraelské oběti do tří různých kategorií – bezpečnostní personál, civilisté a „civilní osadníci“.

Navíc po vraždě Eliho Kaye při teroristickém útoku v Jeruzalémě, k němuž došlo před dvěma týdny, byl zesnulý Kay přidán na seznam obětí z řad „osadníků“, přestože byl obyvatelem Modinu, což bylo široce rozšířeno v mnoha médiích. V důsledku toho zaslal velvyslanec Erdan generálnímu tajemníkovi OSN ostrý a podrobný dopis, v němž požadoval okamžité řešení této záležitosti a úpravu a změnu publikací na internetových stránkách.

Ve svém dopise velvyslanec Erdan napsal: „Je neuvěřitelné a v příkrém rozporu s normami obyčejového humanitárního práva, že zmíněná webová stránka OCHA nerozlišuje pouze mezi izraelskými oběťmi patřícími k izraelským bezpečnostním silám (tj. kombatanty) a izraelskými civilisty – jak by se dalo očekávat v souladu s právní zásadou rozlišování podle MHP, ale při uvádění izraelských civilních obětí dále rozlišuje mezi tzv. izraelskými osadníky a „ostatními izraelskými civilisty“. Takové rozlišování mezi údajnými různými typy civilních obětí je v naprostém rozporu s normami mezinárodního práva.“

„Jak jistě víte, mezinárodní právo skutečně rozlišuje mezi „bojovníky“ (tj. účastníky nepřátelských akcí) a „civilisty“ podle práva ozbrojeného konfliktu. Podle mezinárodního práva se však naprosto ŽÁDNÝM způsobem nerozlišuje mezi typy občanů, ať už na základě jejich poštovního směrovacího čísla nebo jejich ideologického přesvědčení,“ dodal.

„Navíc nejenže webové stránky OCHA chybují v mezinárodním právu. Mýlí se i ve faktech. Poslední izraelská civilní oběť – 26letý Eli Kay blahé paměti – je totiž na stránkách OCHA chybně uveden jako takzvaný „osadník“, zatímco ve skutečnosti zesnulý Kay žil v centrálním izraelském městě Modiin. Tato do očí bijící chyba – zvláště když rodné město Eliho Kaye bylo snadno dostupné v mnoha spolehlivých otevřených mediálních zdrojích – zpochybňuje přesnost všech statistik o obětech na webových stránkách OCHA, ať už izraelských nebo palestinských,“ napsal Erdan.

„Rozlišování typů izraelských obětí ze strany OSN a OCHA zpochybňuje nejen závazek organizace dodržovat přijaté zásady mezinárodního práva, ale i to, zda OSN a její různé orgány považují chladnokrevné vraždění určitých typů izraelských civilistů za nějak ospravedlnitelné či dokonce oprávněné. Izraelská vláda nemůže akceptovat zlehčování nebo znehodnocování židovských životů. Ve skutečnosti jsou všechny židovské a izraelské životy důležité a nemůžeme očekávat nic menšího, než že se to odrazí ve všech oficiálních prohlášeních a publikacích OSN. Vyzývám vás proto, abyste neprodleně přijali opatření k nápravě této hrubé chyby,“ uzavřel izraelský velvyslanec.

07.12.2021 05:50 Daniel Žingor132Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova