Praha Jeruzalém

Hi-tech průkopník doufá, že Nigérie může postupovat podobně jako Izrael a „využít inovace k řešení skutečně těžkých místních problémů“.

Autor: James Spiro, Calcalist, 2. prosince 2021

Silicon Valley, Silicon Wadi a nyní Yabacon Valley. Možná nemá tak známé jméno jako technologická centra v San Francisku nebo Tel Avivu, ale největší nigerijské město Lagos je domovem prosperující technologické komunity, která je připravena přivítat obchod a inovace z regionů celého světa.

„Vzpomínám si, že když jsem se v roce 2013 vrátil zpět do Nigérie, která v té době vyrostla o ne méně než 100 milionů dolarů v celkovém rizikovém kapitálu… nebylo v tomto ekosystému mnoho inženýrů, nebyli zde lidé, kteří by rozuměli technologiím nebo chtěli být v technologickém průmyslu. Bylo to velmi malé odvětví, pracovalo v něm několik tisíc lidí,“ vzpomíná Iyinoluwa Aboyeji, který si také říká „E“.

„Dnes, o necelých deset let později, od letošního roku, vám do nigerijské technologické scény přichází 1,4 miliardy dolarů a pracují v ní desítky tisíc lidí. Je nesmírně živá, má spoustu talentů, tuny vývojářů, spoustu lidí, kteří chtějí do tohoto prostoru vstoupit. Je to úžasná proměna.“

Aboyeji stojí za založením dvou z prvních pěti společností typu unicorn, které v posledních letech vzešly z Nigérie. Svou kariéru zahájil spoluzaložením společnosti Andela, největší africké inženýrské organizace, a získal finanční prostředky od Meta Marka Zuckerberga, Softbank a Spark Capital. Později působil jako generální ředitel společnosti Flutterwave, fintechové společnosti, která pomohla propojit Afriku s globální ekonomikou.

Dnes je generálním partnerem a zakladatelem Future Africa, jednoho z nejaktivnějších fondů rizikového kapitálu na kontinentu, kde spolupracuje s misionářskými talenty, aby pomohl zajistit budoucnost Afriky. Je držitelem ocenění World Economic Forum Young Global Leader a Forbes 30 pod 30 a dokonce se věnoval i politice. V době, kdy Nigérie transformuje svou technologickou scénu, je Aboyeji jedním z jejích nejvýznamnějších členů.

„Yaba je hlavním centrem tohoto odvětví, ale rozrostlo se mnohem více než jen do Yaby. Stále žiji v Yabě a stále patřím k původním lidem, ale rozrostlo se to mnohem více než Yaba,“ říká s odkazem na jeden z nejrušnějších trhů v Lagosu a předměstí, které pomohlo Yabacon Valley získat své jméno.

V posledních letech zažil Lagos mimořádný vzestup v žebříčcích startupových měst a stal se tak pozoruhodným uchazečem o světovou scénu. Podle údajů zveřejněných na webu Startup Blink je Lagos nejlépe hodnoceným městem v západní Africe a celkově na 122. místě, čímž předstihl Nairobi jako největší africké startupové centrum. Toto číslo je téměř desetinásobné, tvrdí Aboyeji, přičemž ještě před pěti lety se pořadí města pohybovalo na hranici tisícovky.

Tento vzestup je pozitivní, ale Aboyeji si uvědomuje, že některé z dlouhodobých problémů, kterým Nigérie čelí a opatření potřebná k udržení jejího růstu zatím nejsou pevně daná.

V rozhovoru pro CTech během své první návštěvy Izraele, kde se seznámil s jeho Startup Nation, nastínil, jak musí Nigérie překonat problémy, kterým čelí v oblastech týkajících se potravin, vzdělávání a inovací. Vzhledem k vysoké porodnosti, která dosahuje pěti milionů novorozenců ročně, Aboyeji žertuje, že Nigérie „každé dva roky vyrobí nový Izrael“, což je země, o níž uznává, že také musela překonat své jedinečné postavení.

„Myslím, že největší podobnost, kterou sdílíme, je, že oba žijeme v zemích, které obvykle nejsou prvním místem, které by vás napadlo, když přemýšlíte o inovacích,“ řekl v rozhovoru pro CTech. „Alespoň předtím, než jsme se tím stali známými. Oba žijeme ve společnostech, kde máte velmi vysoký podíl mladých lidí a národ, který trápí spousta problémů k řešení.“

Doufáme, že Nigérie může napodobit Izrael

Izrael má své problémy – a přesto je svými občany chválen za povinnou službu v IDF, která cvičí vojáky v oblastech kybernetické bezpečnosti a dalších oblastech, které lze exportovat pro globální zákazníky. Aboyeji doufá, že Nigérie může jednat podobně jako Izrael a „využít inovace k řešení skutečně těžkých problémů na místní úrovni“. Vzdělávání v Nigérii se potýká s problémy, třídy se někdy zaplní téměř stovkou studentů, kteří se setkávají s učiteli, kteří mají sami nízké vzdělání. Skutečnost, že průměrný nigerijský občan utratí 60 % svého příjmu za potraviny, znamená, že místní obyvatelé mohou snadno upadnout do války, protože boje o úrodu a zemědělství se zintenzivní kvůli nedostatku způsobenému změnou klimatu.

„Jak můžeme čelit výzvám v místním ekosystému? Upřímně se domnívám, že je dobré vyžadovat inovace z celého světa,“ řekl Aboyeji v rozhovoru pro CTech. „Bude to také vyžadovat talenty, které mají určité myšlení. Myslím, že právě to bylo na zdejší zkušenosti nejinspirativnější: máte přímý přístup k tomu, abyste viděli, co to znamená mít talent se správným smýšlením, který dokáže přežít neuvěřitelnou nepřízeň osudu. A získáte představu o tom, co dokáže odhodlání – co všechno je s odhodláním možné. Protože často je velmi snadné zbožšťovat technologie, ale myslím, že to, co se zde skutečně stalo, je odhodlání lidí vytvářet řešení svých největších problémů, umožnilo vznik kultury inovací.“

Doufá, že Future Africa s pomocí Caleba Zippersteina jako svého partnera v Izraeli pomůže Nigérii s mentálními a technologickými schopnostmi pokračovat v inovacích a řešit některé z nejpalčivějších problémů, kterým denně čelí. Zatímco město stoupá v žebříčcích startupů, Aboyeji a Future Africa vyzývají Izrael, aby se podíval šířeji než jen do USA a Evropy a směrem k možnostem spolupráce s kontinentem, kde žije 1,3 miliardy lidí.

„USA jsou skvělým místem pro podnikání, ale nakonec je hodnota vašich inovací v USA spíše přírůstková. Stejné technologie v Africe jsou transformační. Je stejně důležité, aby se tam izraelské společnosti podívaly a přemýšlely o tom, jak spolupracovat s africkými podnikateli, aby byly schopny dodávat transformační systémy ve velkém měřítku.“

Chvála izraelské chucpe

Během Aboyejiho dvoutýdenní návštěvy Izraele oznámily zprávy WHO objevení omikronové varianty Covid-19. Vzhledem k tomu, že země po celém světě rychle jednaly a uzavřely své hranice, nezbylo mu nic jiného než cestu přerušit a vrátit se do Nigérie. Možná to nebylo naposledy, kdy byly vztahy mezi Izraelem a Afrikou přerušeny kvůli probíhající pandemii, ale Aboyeji vnímá mezi oběma národy silný závazek do budoucna.

„Afričané pracují s velkou duší, takže si myslím, že máme spoustu příležitostí spolupracovat a učit se pracovní etice a disciplíně, a to skutečně změní názor lidí na to, co je možné, když budeme spolupracovat,“ řekl a přirovnal to k izraelskému ekvivalentu duše, který se běžně označuje jako „chucpe“. Svou cestu ukončil dříve, než by si přál, přesto zůstává optimistou. „Nevracím se smutný – jsem šťastný. Přál bych si, abych mohl absolvovat další týden, ale vracím se šťastný, požehnaný a nadšený z toho, co je možné, až tohle všechno skončí. Uvidíme, co přinese budoucnost,“ uzavřel.

06.12.2021 06:29 Daniel Žingor136Zdroj: United with Israel

Klíčová slova