Praha Jeruzalém

Izraelská společnost NSO Group vyšetřuje, zda byly v Ugandě její produkty použity k hacknutí telefonů amerických úředníků.

Autor: Donna Rachel Edmundsová, World Israel News, 5. prosince 2021

Nejméně devíti zaměstnancům amerického ministerstva zahraničí hacknul neznámý útočník jejich iPhony pomocí softwaru vyvinutého izraelskou společností NSO Group, uvedly zdroje.

Cílem byli američtí úředníci se sídlem v Ugandě nebo s vazbami na tuto zemi, přičemž k hacknutí došlo minulý měsíc.

Technologická společnost NSO Group, známá především svým špionážním softwarem Pegasus, který je schopen na dálku sledovat chytré telefony bez kliknutí, uvedla, že vyšetřuje, zda byly použity její produkty.

V pátečním prohlášení společnost uvedla, že „vzhledem k závažnosti obvinění a ještě před zahájením vyšetřování okamžitě odpojila všechny zákazníky, kteří by se mohli týkat tohoto případu“ poté, co byla na věc upozorněna předchozího dne.

Dodali: „K tomuto odpojení došlo navzdory tomu, že nic nenasvědčuje tomu, že by telefony byly zaměřeny na technologii NSO. Tvrzení všech zúčastněných stran výslovně zmiňují, že neexistují žádné náznaky, natož důkazy, že to byly nástroje společnosti NSO, které byly těmito zákazníky použity.“

Společnost upřesnila, že její software Pegasus lze nainstalovat pouze na základě telefonních čísel a že nefunguje na amerických číslech. Zdá se, že v tomto případě byla všechna čísla ugandská.

Společnost také zdůraznila svůj závazek ukončit smlouvy s těmi, u nichž bylo zjištěno zneužití jejich produktů k nekalým účelům.

„Pokud se tato obvinění ukáží jako pravdivá, jedná se o hrubé porušení všech závazků a dohod, které má společnost se svými zákazníky a společnost proti těmto zákazníkům podnikne právní kroky,“ uvedla společnost.

Mluvčí ministerstva zahraničí se podle listu Israel Hayom odmítl k údajnému hackerskému útoku vyjádřit a místo toho upozornil na nedávné rozhodnutí ministerstva obchodu zařadit společnost NSO Group na seznam subjektů kvůli důkazům, že „vyvíjela a dodávala špionážní software zahraničním vládám“.

Společnost NSO Group, která má úzké vazby na izraelskou obrannou a zpravodajskou komunitu, musí získat vývozní licenci od izraelské vlády, aby mohla prodávat své technologie zahraničním subjektům.

Izraelské velvyslanectví ve Washingtonu ve svém prohlášení uvedlo: „Kybernetické produkty, jako je tento zmíněný, jsou pod dohledem a s licencí vyváženy vládám pouze pro účely související s bojem proti terorismu a závažným zločinům. Ustanovení o udělování licencí jsou velmi jasná, a pokud jsou tato tvrzení pravdivá, jedná se o závažné porušení těchto ustanovení.“

V listopadu technologický gigant Apple oznámil, že žaluje izraelskou společnost NSO Group a snaží se zabránit nejznámější nájemné hackerské společnosti na světě v pronikání do produktů Apple, včetně iPhonu.

06.12.2021 06:02 Daniel Žingor109Zdroj: World Israel News

Klíčová slova