Praha Jeruzalém

Přítomnost lídryně francouzské krajní pravice u pomníku obětí varšavského ghetta vyvolala v Polsku vlnu nevole.

Lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penová vyvolala vlnu nevole tím, že se v pátek objevila u pomníku obětí varšavského ghetta v Polsku, kde položila pamětní věnec.

Její návštěva rozlítila evropské židovské lídry, přičemž, dle zpráv médií, jeden z nich označil její návštěvu za „urážku“ vůči Židům, kteří byli systematicky vražděni nacisty během holocaustu.

Le Penová, předsedkyně krajně pravicové strany Národní shromáždění (RN) a kandidátka ve francouzských prezidentských volbách v příštím roce, navštívila památník během cesty do Varšavy, kde v sobotu polská vláda pořádá setkání s evropskými krajně pravicovými stranami.

Věnec položila k památníku varšavského ghetta po boku polské vojenské čestné stráže.

Během návštěvy Le Penová také navštívila památník Poláků, kteří byli za války zabiti Sovětským svazem.

Sobotní setkání přivítá Jaroslaw Kaczynski, vůdce polské vládní konzervativní strany Právo a spravedlnost.

Kaczynského pozvání Le Penové na schůzku je velkým politickým obratem. Kvůli blízkému vztahu Le Penové s ruským prezidentem Vladimirem Putinem panovaly mezi lídry dlouhou dobu „hořké vztahy“.

Le Penová se léta pokoušela upozadit antisemitské dědictví své strany, avšak s nejasnými výsledky. V roce 2017 se Le Penová ocitla na tenkém ledě poté, co tvrdila, že Francie by neměla být zodpovědná za svou roli při shromažďování francouzských Židů, kteří měli být deportováni do nacistických koncentračních táborů, uvedla agentura Associated Press. 

Autor: Redakce Arutz Sheva Kanada, 3. prosince 2021

04.12.2021 08:09 Kristýna Kupková170Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News