Praha Jeruzalém

Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že ministr zahraničí během jejich rozhovoru vyzval premiéra, aby se zdržel jednostranných kroků.

Autor: Elad Benari , 3. prosince 2021 3:37

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price se ve čtvrtek vyjádřil k rozhovoru mezi ministrem zahraničí Antony Blinkenem a premiérem Naftalim Bennettem.

Price uvedl, že oba potvrdili silné partnerství mezi USA a Izraelem a diskutovali o otázkách regionální bezpečnosti, včetně Íránu a probíhajících jednání ve Vídni týkajících se íránského jaderného programu, jakož i o globální výzvě, kterou představuje COVID-19.

„Ministr rovněž důrazně zdůraznil, že by se Izrael a Palestinská samospráva měly zdržet jednostranných kroků, které zhoršují napětí a podkopávají úsilí o dosažení vyjednaného dvoustátního řešení, včetně urychlení osídlovacích aktivit,“ dodal mluvčí ministerstva zahraničí.

Již dříve ve čtvrtek diplomatický zdroj uvedl, že rozhovor mezi Bennettem a Blinkenem „byl dlouhou a komplikovanou diskusí, která se z 90 % soustředila na Írán“.

Zdroj dodal, že Bennett hovořil o pokračujícím porušování jaderné dohody z roku 2015 ze strany Íránu a o jeho jaderných provokacích v rámci jednání. Uvedl, že řešením je nenechat se vydírat a místo toho donutit Íránce, aby za své pokusy o vydírání okamžitě zaplatili.

Zdroj poznamenal, že v otázce výstavby v Atarotu nedaleko Jeruzaléma Bennett uvedl, že rozhodnutí bylo přijato jeruzalémským okresním výborem a že se zatím nedostalo na diplomatickou úroveň.

03.12.2021 06:11 Daniel Žingor108Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News