Praha Jeruzalém

Před hlasováním Valného shromáždění OSN o „palestinském balíčku“ velvyslanec Erdan říká: Máte tu drzost vinit Izrael za násilí v Jeruzalémě?

Od: Arutz Sheva, 2. prosince 2021 12:16

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan ve středu vystoupil na Valném shromáždění OSN v diskusi o „palestinské otázce“, v níž bude Shromáždění hlasovat o třech protiizraelských rezolucích v rámci každoroční série rezolucí známých jako „palestinský balíček“.

Velvyslanec Erdan reagoval na rezoluce, o nichž se bude hlasovat, a ostře kritizoval rezoluci o Jeruzalému, která vypouští původní židovský název „Chrámová hora“ a nazývá toto místo pouze muslimským názvem „Haram aš-Šaríf“, čímž ignoruje 3000 let staré spojení židovského národa s Jeruzalémem.

Erdan rovněž zaútočil na Palestinskou samosprávu, která vede lživou a podněcující kampaň proti Státu Izrael a neodsoudila ani vraždu zesnulého Eliho Kaye, kterou minulý týden v Jeruzalémě spáchal palestinský arabský terorista.

„Eli Kay, mladý a energický šestadvacetiletý mladík, vyrůstal v Jihoafrické republice, ale snil o tom, že emigruje do Izraele, vlasti židovského národa. Po přestěhování do Izraele strávil nějaký čas prací v kibucu – pro Eliho bylo důležité pracovat na půdě a pocítit její svatost. Eli Izrael miloval, ale k Jeruzalému měl zvláštní vztah. Stal se průvodcem u Západní zdi a věnoval se sdílení nezlomného pouta se Svatým městem s ostatními. Eli přijímal každého a vždy srdečně a s úsměvem zdravil lidi bez ohledu na to, kdo to byl. Eli plánoval nadcházející zasnoubení se svou přítelkyní Jen. Jen byla připravena založit s ním rodinu a strávit s ním zbytek života, protože Eli byl ten nejjemnější, nejstarostlivější a nejvstřícnější člověk, jakého kdy potkala,“ řekl Erdan.

„Minulou neděli palestinský terorista tragicky zahájil palbu na dav lidí v Jeruzalémě, brutálně zavraždil Eliho a další čtyři lidi zranil. Eliho jediným zločinem bylo to, že byl Židem ve Svatém městě. Město, které je v srdci každého Žida už tři tisíce let,“ dodal.

„A zatímco tento hrůzný teroristický čin zdevastoval rodiny a zničil životy, Palestinská samospráva a prezident Abbás se ani neobtěžovali ho odsoudit. Víte proč? Jednoduše proto, že nemají zájem na usmíření. Jediné, co palestinské vedení zajímá, je podpora násilí a podněcování, přičemž se snaží vymazat spojení mezi Jeruzalémem a židovským národem,“ pokračoval Erdan.

„Podněcování kultury nenávisti a podněcování proti Izraeli je pro palestinské vůdce důležitější než zlepšení kvality života vlastních občanů. Sotva zaschla židovská krev, máte tu drzost vyzdvihovat Izrael za násilí v Jeruzalémě? Dnes budete hlasovat o třech usneseních. Tři usnesení, která mají jediný účel: démonizovat Izrael.“

„Jedním z nejabsurdnějších požadavků v těchto rezolucích je výzva k zachování statu quo v Jeruzalémě, ačkoli rezoluce ve své podstatě dělá pravý opak. Tím, že rezoluce označuje nejposvátnější místo judaismu, Chrámovou horu, pouze muslimským názvem, sama mění status quo! Pokrytectví těchto rezolucí je skutečně pobuřující. Rezoluce o Jeruzalému, která neodkazuje na jeho starobylé židovské kořeny, není nevědomým omylem, ale pokusem o překroucení a přepsání historie! Při každém židovském svatebním obřadu stojí novomanželé pod svatebním baldachýnem a slibují, že nikdy nezapomenou na své hluboké židovské spojení s Jeruzalémem: Jestliže na tebe zapomenu, Jeruzaléme, ať má pravice uschne,“ řekl velvyslanec.

„Proto mi dovolte, abych se vyjádřil naprosto jasně – ať už se jedná o teroristické útoky proti Židům na našich svatých místech nebo o neobjektivní rezoluce OSN, které jsou zcela odtržené od reality, věčné pouto mezi židovským národem a Jeruzalémem – naším hlavním městem – nebude nikdy vymazáno,“ zdůraznil Erdan.

02.12.2021 06:39 Daniel Žingor233Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News