Praha Jeruzalém

Popová hvězda si nechala vytetovat slovo „ve’yishakehu“, které podle jejích slov znamená polibek, ale pochází z biblického verše odkazujícího na nepřátelství Ezaua vůči Jákobovi.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 1. prosince 2021

Popová hvězda Madonna má nové hebrejské tetování, ale není pravděpodobné, že by rozuměla tomu, co znamená. V neděli zveřejnila na Instagramu video, na němž si nechává na levé zápěstí vytetovat slovo „ve’jišakehu“.

Madonna na videu své dceři vysvětluje, že je to hebrejský výraz pro polibek.

Hebrejské slovo pro polibek je „neshika“. Doslovné spojení Madonnina tetování „ve’yishakehu“ však znamená „a políbil ho“. Slovo se v této konjugované podobě objevuje v 1. Mojžíšově 33,4 a odkazuje na to, že se Ezau a Jákob viděli poprvé po mnoha letech.

„Ezau mu běžel vstříc, objal ho, padl mu kolem krku a políbil ho a oba plakali,“ říká biblický verš.

Tečky nad slovem v Madonnině tetování odpovídají tomu, jak se toto slovo píše ve svitcích Tóry. Podle některých rabínských komentářů tečky naznačují, že byl Ezauův polibek neupřímný. Jiní říkají, že Ezau Jákoba skutečně nenáviděl, ale přemohly ho emoce a onen chvilkový polibek upřímný byl.

Židovské právo zakazuje tetování na základě knihy Leviticus 19:28.

Madonna, která se narodila jako Madonna Louise Ciccone, vyrůstala v katolické rodině. Léta se zabývala kabalou a v roce 2004 přijala hebrejské jméno Ester. Nikdy však oficiálně nekonvertovala k judaismu a v roce 2015 potvrdila, že se neidentifikuje s žádnou konkrétní náboženskou skupinou. „Jsem spojena s různými rituálními aspekty různých náboženských systémů a vidím spojovací nit mezi všemi náboženskými přesvědčeními,“ řekla.

Madonna se dostala na titulní stránky novin, protože navzdory tlaku hnutí BDS vystoupila v roce 2019 na soutěži Eurovize v Izraeli. V roce 2020 však mnohé lidi na sociálních sítích překvapila sdílením upoutávky z nenávistného projevu vůdce Islámského národa Louise Farrakhana.

Podle Guinnessovy knihy rekordů je Madonna nejprodávanější hudební umělkyní všech dob.

02.12.2021 06:24 Daniel Žingor695Zdroj: United with Israel

Klíčová slova