Praha Jeruzalém

V reakci na kritiku ze strany levice obhajoval Herzogovo rozhodnutí jet do Hebronu poslanec Likudu Yuli Edelstein, který zpochybnil politickou povahu návštěvy.

Autor: Tobias Siegal, World Israel News, 28. listopadu 2021

Izraelský prezident Isaac Herzog oznámil, že se v neděli večer zúčastní slavnostního zapálení chanukových svíček u Jeskyně patriarchů za účasti židovských představitelů a obyvatel Hebronu.

Herzogovo oznámení vyvolalo odpor teroristických organizací Hamás a Islámský džihád, Palestinské samosprávy a izraelských levicových hnutí.

Jeskyně patriarchů, o níž se věří, že je místem pohřbu tří biblických patriarchů a matriarchů, je považována za druhé nejposvátnější místo judaismu a čtvrté místo islámu. Na místě se nacházejí jak židovské svatyně, tak mešita Ibrahimi.

Představitel Hamásu Ismail Redwan v pátek prohlásil, že Herzogův záměr „zapálit první svíčku na takzvanou ‚chanuku‘ v Ibrahimiho mešitě“ je „provokací citů Palestinců a hrubým znesvěcením posvátnosti mešity“.

Hamás později vyzval arabské obyvatele Judska a Samaří, aby jednali násilně a „odvrátili tento provokativní krok a postavili se izraelské okupační agresi na mešitě Ibrahímí“.

Islámský džihád vydal podobné prohlášení, v němž vyzval obyvatele Hebronu, aby „odložili vnitřní konflikty a zaměřili se na Izrael“. Organizace uvedla, že „celý palestinský lid by měl (Herzogově návštěvě) zabránit silou“.

Palestinské ministerstvo zahraničí označilo Herzogovu plánovanou návštěvu za „nebezpečný precedens pokoušející se o judaizaci místa“ a tvrdilo, že podobné návštěvy „poskytují podporu organizovanému teroru osadníků“.

Palestinská televize zveřejnila záběry několika palestinských protestujících proti Herzogově návštěvě, kteří dorazili ke vchodu do areálu a několik hodin před Herzogovým plánovaným příjezdem se střetli s izraelskými vojáky, kteří zde byli rozmístěni.

Hnutí Peace Now, které se staví proti izraelské přítomnosti v Hebronu, označilo Herzogovu návštěvu za „zklamání“.

Levicové hnutí uvedlo, že na protest proti prezidentově návštěvě vyšle k Jeskyni patriarchů také několik svých členů.

Poslanec za Likud Yuli Edelstein obhajoval Herzogovo rozhodnutí cestovat do Hebronu a zpochybnil politickou povahu návštěvy.

„Ti lidé snad přišli o rozum,“ řekl pro Israel National News. „Pokud izraelský prezident, který se nehlásí k pravici a nevnímá Jeskyni patriarchů jako kontroverzní záležitost nebo něco politického – proč na něj útočit? Nerozumím tomu,“ řekl Edelstein.

„Přeji našemu prezidentovi pozitivní zážitek při zapalování chanukové svíce u Jeskyně patriarchů,“ dodal Edelstein. „Nemělo by se to nijak lišit od toho, když chodí zapalovat chanukové svíce po celém Izraeli a na jiná historická místa.“

Po květnové jedenáctidenní bitvě v Gaze mezi Izraelem a Hamásem se Izrael rozhodl zmrazit výstavbu bezbariérového vstupu do Jeskyně patriarchů poté, co Palestinská samospráva tento krok označila za „judaizaci“ místa a pohrozila odvetou.

Navzdory palestinskému odporu plány původně schválil tehdejší ministr obrany Naftali Bennett a v květnu je opět pozastavil ministr obrany Benny Gantz.

29.11.2021 06:40 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News

Klíčová slova