Praha Jeruzalém

Zpráva cituje vysoce postaveného izraelského úředníka, který připustil, že konzulát bude „brzy“ znovu otevřen, a to navzdory námitkám pravicového křídla ve vládě.

Od: Arutz Sheva, 25. listopadu 2021 14:51

Vysoce postavený izraelský představitel řekl i24news, že Spojené státy „brzy“ otevřou konzulát, který se bude zabývat palestinskými záležitostmi, uvádí Asharq Al-Awsat.

Podle této zprávy již Bidenova administrativa informovala Izrael o svých záměrech a hodlá postupovat jednostranně, pokud nezíská odpověď od vlády premiéra Naftaliho Bennetta, které již po schválení rozpočtu bezprostředně nehrozí rozpad kvůli vnitřním rozporům.

Bývalý americký prezident Donald Trump uzavřel konzulát v roce 2019 poté, co uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul do města americké velvyslanectví, jehož služby se sloučily s konzulátem.

Zpráva dodala, že oficiální izraelský zdroj rovněž uvedl, že vláda brzy oznámí nový plán osídlení ve „východním Jeruzalémě“, což je oblast, která zahrnuje části severních a východních čtvrtí města, které se dostaly pod izraelskou kontrolu během šestidenní války. Zmíněná oblast se ve skutečnosti nachází na severním předměstí Atarotu, v jehož blízkosti již existuje průmyslová zóna.

26.11.2021 06:06 Daniel Žingor92Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova