Praha Jeruzalém

Mirrenová nazvala první izraelskou premiérku „impozantní, neústupnou a silnou vůdkyní“.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 22. listopadu 2021

Protiizraelští internetoví trollové se naváží do herečky Helen Mirrenové, která v připravovaném filmu ztvárňuje první izraelskou premiérku Goldu Meirovou. Ve středu byly zveřejněny první fotografie Mirrenové v této roli.

Jeden z „Palestinců a hrdých“ na Twitteru napsal: „Jak zvrácené je natáčení životopisného filmu o zločinecké Goldě Meirové a ano, není divu, že rasistka Helen Mirrenová s radostí ztvární čistě zkreslenou verzi tohoto nechutného idividua.“

Další komentář zněl: „Další fašismus, který má ukázat, jak je Izrael „úžasný“.“

Další napsal: „Helen Mirrenová natáčí film o první izraelské premiérce, je to facka všem lidem v Palestině, doslova oslavují převzetí Palestiny a odvádění rodin z jejich domovů, vraždění dětí, rodin! Nevkusný film!“

Dame Helen Mirrenové, která získala Oscara za ztvárnění královny Alžběty ve filmu Královna, nejsou židovské role cizí. Ve filmu Dluh z roku 2011 hrála agentku Mossadu. Podle zpráv se Mirrenová, aby svůj výkon zdokonalila, naučila hebrejsky. Mirrenová také hrála židovskou uprchlici z druhé světové války, která bojovala s rakouskou vládou o navrácení obrazu ukradeného nacisty, ve filmu Žena ve zlatě z roku 2015.

Mirrenová, která je přesvědčenou obhájkyní Izraele, podepsala v říjnu spolu s 200 hollywoodskými celebritami dopis odsuzující hnutí BDS. Mezi dalšími signatáři byli Mayim Bialik, Mila Kunis, Neil Patrick Harris a Zachary Quinto.

Při návštěvě Jeruzaléma v roce 2016 Mirrenová vysvětlila, proč je proti kulturnímu bojkotu Izraele. „Myslím, že umění je neuvěřitelně důležitý způsob komunikace,“ řekla. „Umělci dané země jsou lidé, se kterými je třeba komunikovat, navázat s nimi vztah, učit se od nich a stavět na nich. Takže absolutně nevěřím v bojkot, a proto jsem tady.“

Golda je thriller, který podle serveru Deadline věnovaného zábavnímu průmyslu „popisuje vysoce odpovědné a kontroverzní rozhodnutí, kterým Meirová – známá také jako „železná lady Izraele“ – čelila během jomkippurské války v roce 1973“. Režisérem filmu je izraelský držitel Oscara Guy Nattiv.

Ve filmu se dále objeví Shira Haasová jako mladší Golda a Lior Aškenazi jako náčelník generálního štábu IDF David Elazar.

Po šesti týdnech natáčení v Londýně bude natáčení pokračovat na místě v Izraeli, dodal Deadline.

Golda Mabovichová se narodila v Kyjevě a vyrůstala v Milwaukee, kde ji zaujalo mládežnické hnutí Labor Sionist. S manželem Morrisem Meyersonem se v roce 1921 přestěhovala do mandátní Palestiny a postupně prošla řadami předstátního odborového svazu Histadrut a Židovské agentury. V měsících předcházejících izraelské válce za nezávislost se jí podařilo v USA získat 50 milionů dolarů, které byly použity na nákup nezbytně nutných zbraní.

Meirová měla tu poctu, že obdržela vůbec první pas vydaný Státem Izrael, který jí byl vydán před jejím odjezdem do Moskvy, kde působila jako velvyslankyně v Rusku.

Po smrti Leviho Eškola se v roce 1969 stala premiérkou.

Mezi klíčové události během jejího působení ve funkci premiérky patřila aféra Cherbourg Boats, mnichovský olympijský masakr, jomkippurská válka a masakr v Ma’alotu. Při tomto incidentu teroristé pronikli do Izraele z Libanonu a zajali 115 Izraelců – většinou školáků – jako rukojmí. Po dvoudenním boji teroristé zabili 25 studentů a šest dalších osob.

Meirová odstoupila v roce 1974, obtěžkána koaličními spory a obviněními, že nese odpovědnost za nedostatečnou připravenost Izraele během jomkipurské války.

Zemřela v roce 1978 na lymfom a je pohřbena na Herzlově hoře v Jeruzalémě.

25.11.2021 06:30 Daniel Žingor362Zdroj: United with Israel