Praha Jeruzalém

„Všichni s různými přesvědčeními, různého původu, z různých kultur – všichni se sejdou a… zapomenou na politiku, na své náboženství,“ říká mexická královna krásy Andrea Meza.

Od: JNS.org, 19. listopadu 2021

Úřadující Miss Universe vystoupila tento týden proti tlaku na účastnice soutěže, aby bojkotovaly soutěž krásy, která se bude příští měsíc poprvé pořádat v Izraeli.

„Všichni s různými přesvědčeními, různého původu, z různých kultur – všichni se sejdou, a když jste tam, zapomenete na politiku, na své náboženství,“ řekla mexická Miss Andrea Meza agentuře Associated Press před prohlídkou Starého města v Jeruzalémě.

„Jde jen o to, abychom přijali jiné ženy,“ řekla sedmadvacetiletá Mezaová, která má 12. prosince v Eilatu předat korunku vítězce 70. ročníku soutěže Miss Universe.

Palestinská kampaň za akademický a kulturní bojkot Izraele, která je zakládajícím členem hnutí BDS, vyzývala soutěžící, aby „odstoupením ze soutěže podpořily náš boj za svobodu, spravedlnost a rovnost“.

Jihoafrická vláda stáhla podporu své soutěžící Lalele Mswane, protože ta odmítla stát za bojkotem Izraele.

„Zvěrstva páchaná Izraelem na Palestincích jsou dobře zdokumentována,“ uvedla vláda v prohlášení podle agentury AP a dodala, že se s nimi „nemůže s čistým svědomím spojovat“.

Mswaneová, která byla koncem října korunována Miss Jihoafrické republiky, čelí od 2. listopadu internetovým útokům, tehdy na Twitteru napsala, že se na akci „těší“.

„V mé duši se něco děje, je to natěšené a divoké očekávání. Hledím na obzor a vyhlížím to,“ napsala.

Příspěvek se dočkal nepřátelských komentářů pod hashtagy #NotMyMissSouthAfrica, #freepalestine a #boycottisrael. Mnoho uživatelů Twitteru také zveřejnilo emoji palestinské vlajky a vyzvalo k bojkotu celé soutěže.

21.11.2021 06:31 Daniel Žingor168Zdroj: United with Israel

Klíčová slova