Praha Jeruzalém

V příštím střetu mezi Gazou a Izraelem se očekává sledování bezpilotními letouny, přesnější odpalování raket a únosy izraelských civilistů a vojáků.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 18. listopadu 2021

Podle nedávné zprávy Jeruzalémského centra pro veřejné a státní záležitosti připravuje teroristická skupina Hamás pro další kolo konfliktu s Izraelem četná „překvapení“.

Během nedávného setkání v Káhiře egyptští bezpečnostní činitelé sdělili izraelským zpravodajským službám, že Hamás vyvíjí řadu nových strategií a ofenziv, které židovský stát v předchozích válkách neviděl.

„Příští kolo bojů bude nejnebezpečnější z dosavadních čtyř velkých kol bojů (mezi Hamásem a Izraelem)… nové rakety zasáhnou citlivé bezpečnostní oblasti, které dosud nebyly zasaženy,“ citovalo JCPSA zdroj z Hamásu.

Pozemní invaze operativců Hamásu do Izraele přes Středozemní moře, únosy izraelských civilistů a vojáků a přesnější raketová palba podporovaná sledováním bezpilotními letouny jsou některé z možných útoků, které může židovský stát v budoucím střetu zaznamenat.

Írán údajně dodává do rukou teroristických skupin v Gaze, včetně Hamásu a Islámského džihádu „bezpilotní letouny“.

Egyptský deník Al-Rabi al-Jadid uvedl, že nejvyšší egyptští bezpečnostní představitelé varovali Izrael, že využívání bezpilotních letounů ke sběru zpravodajských informací a útokům je nyní součástí programu Hamásu.

Začátkem tohoto měsíce Hamás vypustil experimentální bezpilotní letoun, který se téměř 40 minut vznášel po obloze v jižním Izraeli, než ho zničila IDF.

Bezpečnostní zdroje v Izraeli se domnívají, že Hamás pracuje na zvýšení doletu svých raket, které obvykle zasahují židovské obce na jihu Izraele přiléhající ke Gaze, aby mohl zasáhnout více cílů na severu země.

Hamás také pracuje na zdokonalení přesnosti při odpalování raket a může se snažit zničit izraelskou infrastrukturu, například ropné a plynové plošiny ve Středozemním moři.

Během střetu při operaci Strážce hradeb v květnu 2021 zasáhla raketa vypálená z Gazy obytný dům v Ramat Ganu na předměstí Tel Avivu a zabila invalidního muže.

Tento útok znamenal první případ, kdy byl Izraelec zabit raketou odpálenou z Gazy v oblasti Guš Dan (centrální část Tel Avivu).

Na této zprávě se podílel Tobias Siegal.

19.11.2021 05:55 Daniel Žingor208Zdroj: World Israel News

Klíčová slova