Praha Jeruzalém

Omri Goren, uklízeč v domě Bennyho Gantze, se prostřednictvím sociálních sítí spojil s íránským zdrojem a nabídl mu „pomoc“.

Arutz Sheva, 18. listopadu 2021 13:04

Uklízeč, který pracoval v domě ministra obrany Bennyho Gantze, byl zatčen pro podezření z pokusu o špionáž pro Írán.

Při výslechu vyšlo najevo, že uklízeč, jistý Omri Goren, se prostřednictvím sociálních sítí spojil s představitelem spojeným s íránským režimem, nabízel mu různou pomoc a vysvětloval, že tak může učinit díky svému přístupu k ministru obrany Gantzovi. Mezi návrhy, které Goren svému íránskému kontaktu učinil, bylo i to, že by mu mohl poskytnout malware, který by zavedl do Gantzova osobního počítače.

„Tento plán byl zmařen díky rychlému zatčení Gorena, které mu zabránilo v realizaci jeho plánů,“ uvedla Shin Bet ve svém prohlášení. „Během Gorenova výslechu také vyšlo najevo, že aby prokázal svou schopnost provést to, co navrhoval a svůj vážný úmysl, fotografoval na různých místech v ministrově domě různé předměty, které zaslal výše zmíněnému agentovi, včetně fotografií ministrových počítačů.“

Shin Bet rovněž uvedla, že vzhledem k různým bezpečnostním postupům a opatřením přijatým v ministrově domě nebyl Goren vystaven utajovaným materiálům, a proto od něj nebyly žádné takové materiály předány stranám, s nimiž byl v kontaktu.

Vyšetřování probíhá s plným vědomím ministra Gantze a Goren byl nyní oficiálně obviněn ze špionáže.

Přestože v tomto konkrétním případě nedošlo k žádné škodě, hodlá nyní Shin Bet provést intenzivní vyšetřování s cílem přehodnotit různé související otázky, aby se v budoucnu zabránilo podobným případům.

19.11.2021 05:46 Daniel Žingor120Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova