Praha Jeruzalém

Na základě zprávy, že Hizballáh sleduje izraelské a americké diplomaty a podnikatele byl z Bogoty evakuován bývalý agent Mossadu.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 15. listopadu 2021

Kolumbijský ministr obrany Diego Molano prozradil, že z jihoamerické země byli nedávno vyhoštěni dva agenti Hizballáhu.

„Před dvěma měsíci jsme museli řešit situaci, kdy jsme museli připravit operaci k dopadení a vyhoštění dvou zločinců pověřených Hizballáhem, kteří měli v úmyslu spáchat v Kolumbii trestný čin,“ řekl Molano deníku El Tiempo.

Molano to neupřesnil, ale El Tiempo citoval kolumbijské vojenské představitele, kteří uvedli, že tito agenti špehovali izraelské a americké diplomaty a podnikatele. Ve zprávě se rovněž uvádí, že deník získal tajné dokumenty, které dokazují, že Mossad dal kolumbijským úřadům tip na spiknutí Hizballáhu, jehož cílem bylo zavraždit bývalého agenta Mossadu žijícího v Bogotě, hlavním městě Kolumbie.

Podle zprávy El Tiempo byl agent, jehož totožnost nebyla zjištěna, evakuován z Bogoty, kde si nedávno otevřel společnost zabývající se sledovacími technologiemi, uvedl v neděli Haaretz.

Ze zpráv nebylo jasné, kdy přesně byl Izraelec evakuován.

Molano uvedl, že existuje „riziko spojené s Hizballáhem ve Venezuele a s tím, co by jeho vztahy s obchodem s drogami nebo teroristickými skupinami na venezuelské straně mohly vyvolat pro národní bezpečnost“.

Kolumbijský prezident Ivan Duque během středeční návštěvy Izraele přidal další potvrzení, že Hizballáh plánuje útok na kolumbijské půdě.

„Pro nás je Hizballáh teroristickou skupinou. A tam, kde vidíme aktivity Hizballáhu na našem území, jednáme rychle a rázně. A ve skutečnosti jsme zajali členy, kteří údajně pracovali pro Hizballáh a hledali cíle pro teroristické činy v naší zemi.“

Írán stále usiluje o pomstu za zavraždění vysokého důstojníka íránských revolučních gard Kásema Solejmáního a Mohsena Fakhrizadeha, otce íránského jaderného programu. Izraelští podnikatelé působící po celém světě jsou považováni za měkké cíle. Díky tipu Mossadu na policii na Kypru bylo zmařeno spiknutí zaměřené na izraelské podnikatele. Hlavní podezřelý, ázerbájdžánský nájemný vrah, měl údajně při zatčení v telefonu snímky od Hizballáhu. Izrael z toho viní Írán.

Kolumbie označila Hizballáh za teroristickou organizaci v roce 2020.

V Kolumbii žije odhadem 700 000 libanonských emigrantů, což z této jihoamerické země činí úrodnou půdu pro náboráře Hizballáhu.

Je známo, že Hizballáh a palestinské teroristické skupiny působí také v sousední Venezuele.

Agenti Hizballáhu ve Venezuele jsou zapojeni do obchodu se zbraněmi, drogami a dokonce i ženami a dětmi. Hizballáh je rovněž aktivní v pašování strategických kovů, jako je uran a thorium, pro Írán. Tyto kovy mohou být použity jako palivo pro jadernou řetězovou reakci. Venezuela je také bohatá na koltan, minerál vzácných zemin, který se používá k výrobě elektronických kondenzátorů v běžně používaných mobilních telefonech, noteboocích a dalších technologiích.

Velká část pašování těchto kovů probíhá přes Kolumbii.

Podle zpráv hebrejských médií vyjádřil během Duqueho návštěvy izraelský prezident Isaac Herzog obavy z teroristických buněk Hizballáhu operujících na kolumbijsko-venezuelské hranici.

Hizballáh je také napojen na kolumbijské drogové kartely, které pašují tuny kokainu do Evropy a perou peníze v Libanonu.

Nebylo by to poprvé, co by Hizballáh působil jako íránský zmocněnec, který se zaměřuje na Izraelce a Židy v Jižní Americe.

V roce 1992 vyhodila tato teroristická organizace do povětří izraelské velvyslanectví v Buenos Aires a v roce 1994 sídlo židovské obce v Buenos Aires. Při obou útocích bylo dohromady zabito 115 lidí a více než 500 jich bylo zraněno.

16.11.2021 05:58 Daniel Žingor158Zdroj: United with Israel