Praha Jeruzalém

Změna politiky se týká pouze cestujících ve skupinách, nikoliv jednotlivých turistů.

Autor: Nicole Jansezian, 8. listopadu 2021

Cestovatelé v předem schválených turistických skupinách, kteří nemají aktuální očkování COVID, budou nyní do Izraele vpuštěni, rozhodl koronavorový kabinet a změnil tak politiku, která stanovovala šestiměsíční lhůtu platnosti očkování.

Plán, který schválili ministr zdravotnictví Nitzan Horowitz a ministr cestovního ruchu Yoel Razvozov, vstoupí v platnost 9. listopadu a umožní zájezdy skupinám s cestovateli, kteří obdrželi alespoň minimální dávku vakcíny schválené Světovou zdravotnickou organizací.

Budou však podléhat průběžnému testování po celou dobu pobytu ve Svaté zemi.

„Během prvních sedmi dnů pobytu budou mít nechránění turisté po celou dobu buď negativní PCR test provedený během předchozích 72 hodin, nebo negativní antigenní test provedený během předchozích 24 hodin,“ uvedlo ministerstvo cestovního ruchu v prohlášení.

Pohyb skupin bude rovněž omezen, rozhodl kabinet a skupina bude muset zůstat „izolovaná“.

Zatímco Izrael byl první zemí, která schválila posilovací očkování pro svou běžnou populaci již v červenci, většina zemí tak neučinila. Vzhledem k tomu, že mnoho zemí na schválení posilovacího očkování stále čeká, vyvolal požadavek, aby turisté byli v Izraeli očkováni, rozruch a kontroverze v cestovním ruchu, když země 1. listopadu představila svůj nový plán na opětovné otevření pro turisty.

Zdá se, že toto nové rozhodnutí se netýká individuálních turistů, kteří nyní mohou poprvé od března 2020 vstoupit do Izraele, ale nesmí být díl než šest měsíců od posledního očkování.

„Před týdnem jsme začali a nyní již zařazujeme vyšší rychlostní stupeň, odstraňujeme omezení a umožňujeme vstup do Izraele více turistům. K návratu cestovního ruchu máme ještě daleko, proto musíme jednat rychle, ale jistě, abychom zvýšili počty přijíždějících turistů,“ řekl Razvozov.

„Izraelská ekonomika potřebuje cestovní ruch a samozřejmě také zaměstnance v cestovním ruchu. Nyní, po schválení osnovy vládou, ji musí schválit výbor pro ústavu, právo a spravedlnost a pak okamžitě vstoupí v platnost.“

Jeden z izraelských odborníků na zdravotnictví však uvedl, že rozhodnutí „je záhadné a zcela odtržené od reality“. Jehuda Adler, předseda Evropské asociace pro kardiovaskulární a myokardiální onemocnění, předpovídá, že to způsobí vypuknutí páté vlny COVID v Izraeli.

„Politici opět dokázali, že ničemu nerozumějí,“ řekl. „Vidíme, co se děje v Evropě. Absence posilovacího očkování v západní Evropě vedla k závažným epidemiím infekcí. Ve Velké Británii a dalších zemích se počet případů zvyšuje.“

14.11.2021 06:02 Daniel Žingor93Zdroj: All Israel news

Klíčová slova