Praha Jeruzalém

USA a Egypt tlačí na vznik vlády národní jednoty, zatímco Palestinská samospráva tvrdí, že neudělá nic, dokud Američané znovu neotevřou svůj konzulát v Jeruzalémě.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 10. listopadu 2021

Spojené státy tlačí na vytvoření vlády palestinské jednoty mezi Fatahem a Hamásem spolu s nepolitickými technokraty, potvrdil ve středu server i24 News.

Podle zprávy deníku Haarec z 10. října, zatímco Američané o této myšlence jednají s Palestinskou samosprávou (PA), Egypt jedná s Hamásem. Vysocí představitelé Fatahu, hlavní palestinské frakce v Palestinské samosprávě, i Hamásu hebrejskému deníku řekli, že šance na takovou dohodu se zdají být malé, ačkoli ani jedna strana nechce být označena za tu nesmiřitelnou.

Bidenova administrativa má podle zprávy i24 tři cíle. Prvním a nejdůležitějším je ukončit desítky let trvající vnitřní palestinskou roztržku mezi islamistickým, tvrdým Hamásem a nacionalistickým, oficiálně sekulárním Fatahem. To by pak snad poskytlo příležitost k uzavření nějakého dlouhodobého příměří s Izraelem, který Fatah alespoň oficiálně uznává, ale Hamás nikoli. Taková spolupráce mezi stranami by také mohla pomoci nastartovat palestinskou ekonomiku.

Reakce Palestinců byla vzdorovitá.

„Palestinská samospráva nebude reagovat na žádnou americkou iniciativu, dokud nebude rozhodnuto o otevření konzulátu v Jeruzalémě,“ řekl ministr pro sociální rozvoj Palestinské samosprávy Dr. Ahmad al-Majdalání. Dodal, že Palestinská samospráva nepřijme „žádný americký diktát týkající se vnitropalestinských záležitostí“.

Palestinská samospráva zuří, že Bidenova administrativa dosud nesplnila prezidentův slib obnovit konzulát, který po desetiletí fungoval jako spojovací článek s Palestinci nezávisle na americkém velvyslanectví. Když bývalý prezident Donald Trump přesunul velvyslanectví USA do Jeruzaléma, činnost tohoto konzulátu byla začleněna do oddělení v rámci ambasády.

Premiér Naftali Bennett a celé pravicové křídlo v Izraeli považují znovuotevření konzulátu za urážku suverenity Izraele nad jeho hlavním městem. Bennett prohlásil, že vláda tento krok nepovolí a podle mezinárodního práva nemůže žádná země otevřít diplomatické zastoupení bez souhlasu hostitelské země.

 

Konzulát není jedinou spornou otázkou, uvedl reportér Guy Azriel.  Palestinci mají „dlouhý seznam požadavků, než vůbec budou souhlasit s tím, že budou s USA o této možné iniciativě mluvit“, řekl.

Co se týče Izraelců, „vysoký vládní pžedstavitel“ sdělil televizi, že vláda zatím nerozhodla o svém oficiálním postoji v této záležitosti.

Poslední pokus o „vládu národní shody“ se uskutečnil v červnu 2014. Hamas souhlasil s tím, aby ministry byli nepolitičtí technokraté, jejichž hlavním úkolem bylo připravit prezidentské a parlamentní volby, které se nekonaly od roku 2006.

Izrael tehdy odmítl s vládou jednat a odsoudil ji za to, že v ní hraje jakoukoli oficiální roli teroristická organizace takto označená Izraelem a USA.

Tato palestinská koalice měla krátké trvání. Ve stejném měsíci, kdy byla vytvořena, agenti Hamásu unesli a zabili tři židovské teenagery, což vedlo v létě ke krátké izraelské invazi do pásma Gazy. Volby se nikdy nekonaly a do června 2015 vláda jednoty odstoupila.

11.11.2021 05:46 Daniel Žingor94Zdroj: World Israel News

Klíčová slova