Praha Jeruzalém

Vysoce postavení představitelé českého parlamentu předložili předsedovi Knessetu petici požadující vyšetření Hamásu za zločiny proti lidskosti.

Od: Novinky 0404 8. 11. 2021 15:55

Místopředseda Senátu Jiří Oberflazer a čtyři místopředsedové výboru Senátu pro ekonomiku, zemědělství a dopravu předali předsedovi Knessetu Miki Levymu petici, kterou podepsalo 127 senátorů a členů Poslanecké sněmovny. Ta požaduje, aby byl Hamás vyšetřován za zločiny proti lidskosti, kterých se dopustil odpalováním raket na Izrael během operace Šomer Hachomot (Strážce zdí).

„Vyzýváme českou vládu, aby kontaktovala prokurátora Mezinárodního soudního dvora, informovala ho o těchto zločinech a požádala ho, aby zvážil stíhání osob odpovědných za střelbu,“ stojí v dokumentu.

Předseda Knessetu poslanec Miki Levy odpověděl: „Stát Izrael a židovský národ jsou České republice a českému lidu vděční“.

Členové české delegace se již dříve setkali s předsedou ekonomického výboru Knessetu poslancem Michaelem Bittonem a s předsedkyní Skupiny izraelsko-českého přátelství poslankyní Knessetu Michalou Shir-Segmanovou, se kterými jednali o prohloubení spolupráce.

10.11.2021 06:05 Karel Sedláček164Zdroj: 0404.co.il

Klíčová slova