Praha Jeruzalém

Předseda Palestinské samosprávy absolvoval soukromou audienci u papeže Františka a setkal se s nejvyššími vatikánskými představiteli, kteří zdůraznili význam obnovení mírových rozhovorů.

Autor: Elad Benari , 5. listopadu 2021 5:42

Předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás ve čtvrtek absolvoval soukromou audienci u papeže Františka a setkal se s vrcholnými představiteli Vatikánu, kteří zdůraznili důležitost obnovení mírových rozhovorů s Izraelem, informuje agentura AFP.

Abbás během cesty do Říma, která zahrnovala také setkání s italským premiérem Mariem Draghim, jednal se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a faktickým ministrem zahraničí Paulem Gallagherem.

„Bylo zdůrazněno, že je naprosto nezbytné obnovit přímý dialog s cílem dosáhnout dvoustátního řešení, a to i za pomoci energičtějšího úsilí mezinárodního společenství,“ uvedl Vatikán po jednání v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP.

Znovu „zopakoval, že Jeruzalém musí být všemi uznán jako místo setkávání, nikoliv konfliktu, a že jeho status musí zachovat jeho identitu a univerzální hodnotu jako Svatého města pro všechna tři abrahámovská náboženství“.

Papež a Abbás si během setkání vyměnili dary a poté se drželi za ruce, když Abbás popřál papeži hodně zdraví a sil do budoucna, uvádí se na záběrech zveřejněných Vatikánem.

Při jejich šestém setkání ve Vatikánu Abbás podle Vatican News předal papeži jantarové vyobrazení Grotty Narození Páně, podzemní jeskyně v Betlémě, kde se podle křesťanů narodil Ježíš.

Během setkání s Abbásem ve Vatikánu v roce 2018 papež vyzval k realizaci „dvoustátního řešení“, které by vyřešilo desítky let trvající izraelsko-arabský konflikt.

Vatikán uznal „Palestinu“ jako stát v roce 2013. O čtyři roky později, v roce 2017, otevřela Palestinská autonomie ve Vatikánu „velvyslanectví“. Stalo se tak poté, co vstoupila v platnost dohoda mezi Svatým stolcem a Palestinskou samosprávou o zřízení „velvyslanectví“.

Během setkání s Abbásem v roce 2015 papež označil Abbáse za „anděla míru“, což vyvolalo na sociálních sítích pobouření.

Vatikán později vysvětlil, že tato zmínka byla chybně přeložena a ve skutečnosti byla míněna jako povzbuzení pro Abbáse, aby usiloval o mír s Izraelem.

05.11.2021 06:15 Daniel Žingor135Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova