Praha Jeruzalém

Íránský představitel tweetoval v hebrejštině, že „cíl nepřítele“ zasít neshody v celé Íránské republice byl zmařen.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 31. října 2021

Írán porazil masivní celostátní kybernetický útok na své čerpací stanice a zmařil „cíl nepřítele“ zasít nesvár v celé Islámské republice, uvedl minulý čtvrtek na Twitteru v hebrejštině vysoký íránský představitel.

Alí Šamchání, tajemník íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti, dva dny poté, co útok způsobil velké poruchy na čerpacích stanicích po celé zemi, napsal, že „ačkoli byla přední linie pasivní obrany kybernetickým útokem deaktivována, zadní linie zmařila cíl nepřítele vyvolat v Íránu nepokoje díky koordinované a včasné akci výkonných, bezpečnostních a mediálních orgánů“.

„Inteligentní řízení v říjnu 2021 odhalilo bezohlednost z října 2019,“ dodal okatě, čímž zřejmě narážel buď na kybernetický útok připisovaný USA, nebo na rozsáhlé nepokoje kvůli pohonným hmotám v Íránu před dvěma lety.

Šamcháního tweet byl posledním z řady hebrejsky psaných vzkazů, které Írán zveřejnil již v srpnu.

Začátkem minulého týdne napsal na Twitteru v souvislosti s oznámením, že Izrael vyčlenil peníze na letecký útok na Írán, že by židovský stát měl vyčlenit prostředky na obnovu po ničivém útoku spáchaném Íránem.

„Místo vyčlenění 1,5 miliardy dolarů z rozpočtu na zvěrstva proti #Iránu by se měl sionistický režim zaměřit na poskytnutí desetitisíců miliard dolarů na financování nápravy škod, které budou způsobeny šokující odpovědí Íránu,“ napsal Šamchání na Twitteru.

Začátkem října nahrával nepodloženým obviněním, že izraelští špioni využívají sousední Ázerbájdžán jako operační základnu.

„Mocný #Irán byl vždy ke svým sousedům benevolentní a nikdy pro ně nepředstavoval hrozbu. Problémy budou vyřešeny ve spolupráci všech zemí (regionu),“ napsal hebrejsky.

„Jakýkoli cizí vliv je neplodný, takže vyzýváme sousedy, aby byli v tomto ohledu ostražití & drželi se od nich dál.“

Tento tweet popudil ázerbájdžánskou vládu, která vydala Islámské republice důrazné varování a tvrzení popřela.

„Jakýmkoli provokacím namířeným proti státním zájmům Ázerbájdžánské republiky na státní hranici bude i od nynějška rozhodně bráněno,“ stálo v prohlášení.

Vyzývalo íránské diplomaty a bezpečnostní činitele, aby „byli zodpovědnější a vyvarovali se šíření nepravdivých a pomlouvačných informací“.

V srpnu Šamchání obvinil amerického prezidenta Joea Bidena z „nezákonného vyhrožování“ Íránu, když prohlásil, že na stole jsou i nediplomatické možnosti omezení íránské jaderné hrozby.

02.11.2021 06:00 Daniel Žingor179Zdroj: World Israel News

Klíčová slova