Praha Jeruzalém

Íránské Národní virtuální vesmírné centrum vydalo prohlášení, v němž potvrdilo, že kybernetický útok byl zaměřen na online systém dodávek pohonných hmot v zemi.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 29. října 2021

Íránu se podařilo zmařit „cíl nepřítele“ vyvolat v Íránu nepokoje prostřednictvím kybernetického útoku na jeho čerpací stanice, prohlásil v hebrejštině vysoký íránský představitel a z útoku obvinil Izrael.

V úterý zasáhl íránskou síť čerpacích stanic masivní kybernetický útok, který zhruba na dva dny vyřadil z provozu přibližně 4 000 čerpacích stanic po celé zemi.

Íránské Národní virtuální vesmírné centrum vydalo prohlášení, v němž potvrdilo, že kybernetický útok byl zaměřen na online systém dodávek pohonných hmot v zemi.

Mluvčí íránského ministerstva ropného průmyslu Ali Forouzandeh uvedl, že proces tankování byl přerušen v důsledku narušení činnosti benzinových čerpadel, která čtou čipové karty používané k nákupu přídělového paliva.

V reakci na útok tajemník Nejvyšší rady národní bezpečnosti Íránu Alí Šamchání ve čtvrtek v hebrejštině prohlásil, že „ačkoli byla přední linie pasivní obrany kybernetickým útokem deaktivována, zadní linie zmařila cíl nepřítele vyvolat v Íránu nepokoje, a to díky koordinované a včasné akci výkonných, bezpečnostních a mediálních orgánů“.

Šamchání zřejmě tvrdí, že cílem útoku bylo vyvolat v zemi rozsáhlé nepokoje a destabilizovat režim, přičemž tento vývoj byl „díky koordinované a včasné akci výkonných, bezpečnostních a mediálních složek“ zmařen.

„Inteligentní řízení v říjnu 2021 odhalilo bezohlednost z října 2019,“ dodal tajemně.

Tweet byl zveřejněn také v angličtině a perštině.

Írán a Izrael vedou v posledních letech kybernetickou válku, přičemž Írán útočí na širokou škálu cílů a Izrael se zaměřuje na íránský jaderný program.

Izrael údajně také provedl několik úspěšných kybernetických útoků na kritickou íránskou infrastrukturu.

Deník Washington Post v květnu 2020 uvedl, že Izrael stojí za kybernetickým útokem z 9. května na íránský přístav Šahíd Radžáí v Bandar Abbásu, největší v zemi, který na několik dní náhle a nevysvětlitelně zastavil lodní dopravu a vytvořil fronty na kilometry daleko.

Zpráva citovala odborníky, kteří uvedli, že útok byl izraelskou odvetou za íránský pokus z 24. dubna proniknout do izraelských počítačů, které řídí průtok vody a čištění odpadních vod, jakož i do systému, který reguluje přidávání chlóru a dalších chemikálií. Izraelská obrana útok odhalila a zmařila.

Projekt íránských jaderných zbraní byl vážně poškozen kybernetickým útokem Stuxnet na íránské jaderné centrifugy v roce 2010, který byl připsán Izraeli a USA.

29.10.2021 05:33 Daniel Žingor123Zdroj: United with Israel

Klíčová slova