Praha Jeruzalém

Podle izraelského ministerstva obrany měl útok pravděpodobně finanční motiv a mohl být přípravou na větší a závažnější akci.

Od: JNS.org, 28. října 2021

V izraelském obranném establishmentu roste jistota, že kybernetický útok na zdravotnické centrum Hillel Yaffe v Hadeře před dvěma týdny stál, podle izraelských médií, finanční motiv.

Předpokládá se, že za útokem stojí čínská skupina, která testovala své schopnosti, možná jako přípravu na větší útoky proti důležitějším cílům, uvedly Channel 12. Podle zprávy je tato hackerská skupina na poli globální kybernetické bezpečnosti dobře známá, neboť se již mnohokrát pokusila proniknout do různých institucí po celém světě.

Incident vyšetřuje oddělení kybernetické kriminality Lahav 433 izraelské policie v koordinaci s řadou zahraničních vlád a orgánů činných v trestním řízení.

Podle Channel 12 sice lékařské centrum Hillel Yaffe v současné době funguje z lékařského hlediska normálně, ale některé jeho IT systémy ještě nebyly plně obnoveny.

Izraelský obranný systém považuje útok, který následuje po nedávném prudkém nárůstu kybernetických útoků na strategické cíle v zemi ze strany zahraničních stran, za významnou událost.

Zatímco kritická infrastruktura a bezpečnostní zařízení jsou relativně tvrdým cílem, útočníci podle zprávy označili za slabá místa nemocnice a akademické instituce.

29.10.2021 05:19 Daniel Žingor126Zdroj: United with Israel