Praha Jeruzalém

„Nemohu zapomenout na chlad, který nám pronikal až do morku kostí,“ vzpomíná Mala Tribich, která přežila holocaust.

Od: World Israel News, 25. října 2021

Delegace Pochodu živých z Velké Británie se vydala na svou první vzdělávací cestu od vypuknutí pandemie koronaviru, uvedla v pondělí tato organizace.

Pochod živých je vzdělávací program, který přivádí jednotlivce z celého světa do Polska, aby zde studovali historii holocaustu.

Britské cesty se zúčastnili čtyři lidé, kteří přežili holocaust, a přibližně 80 účastníků, židovských i nežidovských, ve věku od 20 do 90 let. Navštívili Berlín, koncentrační tábor pro ženy a děti Ravensbruck a Bergen-Belsen.

Jednou z přeživších, která misi doprovázela, byla Mala Tribich, která se do koncentračního tábora Ravensbruck vrátila poprvé od doby, kdy zde byla v prosinci 1944 ve svých 14 letech uvězněna.

„Vzpomínám si, že byl tábor velmi organizovaný,“ vzpomínala ve svědectví, o které se podělila s delegací. „Přišli jsme sem a oholili nám hlavy. Všichni jsme vypadali stejně. Během několika vteřin nám sebrali identitu. To je jeden z nejtěžších okamžiků, které si pamatuji.“

„Nemohu také zapomenout na chlad, který nám pronikal až do morku kostí,“ pokračovala. „Nebylo možné se zahřát. Zima v Německu byla mrazivá. Lidé vedle mě umírali zimou a hladem. Každý večer jsme dostávali půl krajíce chleba a polévku“.

Řekla, že návrat do koncentračního tábora „hodně bolí“, ale považovala to za nutné, aby pomohla vzpomenout na ty, kteří neměli takové štěstí jako ona, že přežili.

„S odstupem generací je to způsob, jak zajistit, aby se na oběti nezapomnělo a památka pokračovala,“ řekla Tribichová. „Doufám, že to tak bude… že se na ně nikdy nezapomene. Nyní jsem dokončila cyklus návštěv těch nejstrašnějších míst v mém životě.“

Skupinu doprovázel také další přeživší, Alfred Garwood. V Bergen-Belsenu byl jako čtyřleté dítě.

„Přežil jsem částečně díky tomu, že mě matka dokázala kojit,“ řekl Garwood. „Byl to zázrak. V táboře bylo hodně dětí. Hráli jsme si u mrtvol. Tiše jsme trpěli. Ty, které plakaly, byly zabity. Moji kamarádi zemřeli vedle mě.“

„Dnes se sem vracím, abych tu vyprávěl příběh svůj, své rodiny a mnoha dalších obětí,“ uzavřel. „Tato vzpomínka nebude nikdy zapomenuta.“

Mezi dalšími účastníky mise, kteří přežili holocaust, byli také Eva Kuglerová a Harry (Chaim) Olmer. Všichni přeživší pocházejí z Británie.

Během návštěvy se uskutečnil ceremoniál za účasti plukovníka Dickieho Winchestera z Královského dělostřelectva, který představil roli britské armády při osvobození Bergen-Belsenu a v roli 64. protitankového pluku Královského dělostřelectva a 113. lehkého protiletadlového pluku. K plukovníku Winchesterovi se připojil podplukovník v záloze Simon Ledger z 13th/18th Royal Hussars, vedoucího obrněného pluku v blízkosti v roce 1945, který byl informován o hrůzách Bergen-Belsenu a jeho průzkumný oddíl byl vyslán k posouzení tábora.

26.10.2021 05:34 Daniel Žingor101Zdroj: World Israel News

Klíčová slova