Praha Jeruzalém

Isaac Herzog vyzývá Izrael, aby inovoval způsoby, jak přilákat a integrovat další přistěhovalce.

„Pandemii COVID-19 si Židé na celém světě vykládají jako výzvu přijít do Izraele a židovský stát na ně musí být připraven,“ uvedl izraelský prezident Isaac Herzog.

Herzog se ve čtvrtek zúčastnil akce na počest Yom HaAliyah pořádané neziskovou organizací Gvahim, která novým přistěhovalcům a vracejícím se krajanům poskytuje kontakty, prostředky, znalosti a podporu, aby jim v Izraeli pomohla najít zaměstnání nebo nastartovat vlastní podnikání.

„Předpokládám, že vám neřeknu nic nového, když řeknu, že COVID-19 u některých lidí vyvolal příjemné překvapení, pokud jde o přistěhovalectví do Izraele. Navzdory výzvám, které pandemie koronaviru diktuje, Židé na celém světě situaci interpretují jako výzvu sem přijít, jako příležitost vrátit se domů,“ poznamenal prezident.

„Také kvůli tomuto je to pro nás nejlepší možný čas – opravdu, je to naše povinnost jako Státu Izrael – podporovat inovace, zaměstnanost a integraci do průmyslu mezi muži a ženami, kteří do Izraele přicházejí,“ uvedl.

Podle zprávy, kterou v neděli zveřejnilo Ministerstvo přistěhovalectví a integrace a Židovská agentura, se alija do Izraele v roce 2021 dosud zvýšila o 31 procent o 20 360 osob, ve srovnání s 15 598 ve stejném období loňského roku.

Navzdory pandemii COVID-19 a s tím souvisejícím omezením mezinárodního cestování, zaznamenal Izrael dramatický nárůst imigrace

Když Herzog působil jako předseda Židovské agentury, v srpnu 2020 řekl Knessetu, že židovský stát očekává v příštích 3–5 letech čtvrt milionu příchozích – vlnu imigrace po globální krizi COVID-19.

Autor: TPS, 14. října 2021

16.10.2021 07:53 Kristýna Kupková244Zdroj: World Israel News

Klíčová slova