Praha Jeruzalém

Spojené státy tímto výrokem vzácně přiznaly, že zvažují, co dělat v případě, že diplomacie s Íránem selže.

Od: Associated Press, 13. října 2021

Spojené státy a Izrael ve středu uvedly, že zkoumají „plán B“ pro jednání s Íránem, pokud se Islámská republika nevrátí v dobré víře k jednáním o záchraně skomírající přelomové jaderné dohody z roku 2015.

Ministr zahraničí Antony Blinken a izraelský ministr zahraničí Yair Lapid uvedli, že mezi jejich zeměmi byly zahájeny diskuse o „dalších možnostech“, pokud Írán odmítne nabídku vrátit se k dodržování dohody, pokud se k ní USA znovu připojí. Neupřesnili, o jaké možnosti by se mohlo jednat, ale existuje celá řada nediplomatických možností, které by mohly být zváženy, od zpřísnění sankcí až po tajné nebo vojenské akce.

Tyto vykádření byly vzácným přiznáním USA, že zvažují, co dělat v případě, že diplomacie s Íránem selže. Izrael nikdy nebyl smluvní stranou jaderné dohody, od níž bývalý prezident Donald Trump v roce 2018 odstoupil, a jeho bývalý premiér Benjamin Netanjahu byl hlasitým odpůrcem dohody vyjednané Obamovou administrativou.

Blinken a Lapid to uvedli na společné tiskové konferenci na ministerstvu zahraničí s ministrem zahraničí Spojených arabských emirátů, na které se všichni tři shodli, že se pokusí rozšířit takzvané „Abrahamské dohody“, dohody z Trumpovy éry, které normalizovaly vztahy mezi Izraelem a SAE a dalšími arabskými státy.

Jejich komentáře přišly v době, kdy Írán naznačil, že je připraven vrátit se k nepřímým jednáním s USA ve Vídni, ale nezavázal se k žádnému datu. Írán rovněž pokračuje v překračování limitů svých jaderných aktivit, které byly omezeny dohodou.

Blinken zopakoval, že časový prostor pro návrat Íránu k dohodě se uzavírá, ale opět odmítl uvést datum, kdy by bylo pozdě. „Čas se krátí,“ řekl. „Jsme připraveni obrátit se k dalším možnostem, pokud Írán nezmění kurz, a tyto konzultace s našimi spojenci a partnery jsou jejich součástí.“

„Budeme zkoumat všechny možnosti, jak se vypořádat s výzvou, kterou Írán představuje,“ řekl Blinken. „A nadále věříme, že nejúčinnějším způsobem, jak toho dosáhnout, je diplomacie. K diplomacii jsou však zapotřebí dva a ze strany Íránu jsme v tuto chvíli nezaznamenali žádnou ochotu.“

Lapid byl přímočařejší a znovu upozornil na varování Izraele, že bude jednat, v případě potřeby i vojenskou silou, aby Íránu zabránil ve vývoji jaderné zbraně.

„Jsou chvíle, kdy národy musí použít sílu, aby ochránily svět před zlem,“ řekl. „Pokud se teroristický režim chystá získat jadernou zbraň, musíme jednat. Musíme dát jasně najevo, že to civilizovaný svět nedovolí. Pokud Íránci neuvěří, že to svět s jejich zastavením myslí vážně, poženou se dál k bombě. Izrael si vyhrazuje právo jednat v daném okamžiku jakýmkoli způsobem. To je nejen naše právo, ale také naše odpovědnost.“

14.10.2021 06:33 Daniel Žingor114Zdroj: World Israel News

Klíčová slova