Praha Jeruzalém

Íránský viceprezident pro ekonomiku Mohsen Rezaee ve varování před izraelským útokem prohlásil, že Írán bude s Židy v zemi zacházet jinak.

Autor: Gary Willig , 13.10.2021 16:07

Íránský viceprezident pro ekonomické záležitosti Mohsen Rezaee varoval, že 10 000 Židů v zemi je rukojmím proti Izraeli, uvedly íránské opoziční skupiny a Institut pro výzkum médií na Blízkém východě (MEMRI).

Organizace „Iranian Regime Countdown“ napsala v pondělí na svém účtu na Telegramu příspěvek, že Rezáí ve svém projevu řekl, že „izraelská vláda dobře ví, že pokud udělá chybu, režim bude s 10 000 Židy žijícími v Íránu zacházet jinak“.

Rezáí, bývalý šéf íránských Revolučních gard, pronesl tyto poznámky v projevu k členům teheránské organizace Tharollah.

Podle Iranian Regime Countdown je to poprvé, kdy Írán vyhrožuje židovské komunitě v zemi, místo aby vyhrožoval přímo Izraeli.

Rezaí již v minulosti podobně vyhrožoval zajetím velkého počtu rukojmích. V červnu Masih Alinejad, novinář íránského původu žijící v USA, uvedl, že Rezaee vyhrožoval, že vezme 1 000 Američanů jako rukojmí, aby vydíral USA a přiměl je k poskytnutí pomoci íránské ekonomice, která se potýká s problémy. Rezaee tehdy prohlásil, že za každého rukojmího bude požadovat 1 miliardu dolarů.

V lednu 2020 Rezaee pohrozil, že pokud USA zaútočí na Írán „promění Tel Aviv a Haifu v prach“.

14.10.2021 06:11 Daniel Žingor145Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova