Praha Jeruzalém

Podle představitelů ministerstva zahraničí USA pracují na rozšíření Abrahamských dohod, které však nenahrazují „dvoustátní řešení“.

Autor: Elad Benari , 13. října 2021 3:06

Spojené státy pracují na rozšíření normalizačních dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi, známých jako Abrahamské dohody, a doufají, že obnovení těchto vazeb lze využít k pokroku v izraelsko-palestinském konfliktu, uvedli v úterý podle agentury Reuters vysocí představitelé ministerstva zahraničí.

Na brífinku s novináři před středečním jednáním amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena s jeho izraelskými a emirátskými protějšky úředníci zdůraznili, že Abrahamské dohody nenahrazují dvoustátní řešení mezi Izraelci a palestinskými Araby.

„Nadále vítáme hospodářskou spolupráci mezi Izraelem a všemi zeměmi v regionu. Doufáme, že normalizace může být využita k pokroku na izraelsko-palestinské cestě,“ uvedl jeden z vysokých představitelů ministerstva zahraničí, kterého citovala agentura Reuters.

Blinken se ve středu na ministerstvu zahraničí odděleně setká s ministrem zahraničí Jairem Lapidem a šejkem Spojených arabských emirátů Abdullahem bin Zayedem Al Nahyanem. S oběma pak uspořádá třístranné setkání, první svého druhu.

Abrahamské dohody byly podepsány mezi vedoucími představiteli Izraele, SAE a Bahrajnu loni v září. Následující měsíc Izrael a Súdán oznámily, že normalizují své vztahy, a v prosinci navázalo s Izraelem diplomatické styky Maroko.

Přestože dohody vznikly z iniciativy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, podpořila je i Bidenova administrativa.

Blinken krátce po svém nástupu do funkce uvedl, že Bidenova administrativa Abrahamské dohody podporuje.

Nedávno uspořádal virtuální setkání s ministry Izraele, Spojených arabských emirátů, Bahrajnu a Maroka, na kterém vyzval další arabské země, aby uznaly Izrael.

Američtí představitelé, kteří v úterý hovořili, neuvedli přesně, jakým způsobem chce Washington využít normalizačních dohod jako nástroje k dosažení pokroku v izraelsko-palestinské arabské otázce.

„Bidenova administrativa začala s jasným závazkem k dvoustátnímu řešení. V tomto závazku pokračujeme i nadále. Snažíme se pokročit, jak můžeme, kdy můžeme, jak nejlépe umíme,“ uvedl podle agentury Reuters jeden z amerických představitelů.

Podpora dvoustátního řešení ze strany Bidenovy administrativy je politickým posunem oproti předchozí Trumpově administrativě.

Trump sice během svého působení v úřadu prohlásil, že podle něj dvoustátní řešení „funguje nejlépe“, ale zároveň uvedl, že mu bude vyhovovat, na čem se obě strany nakonec dohodnou.

13.10.2021 06:39 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova