Praha Jeruzalém

Arutz Sheva hovořila s právníkem Markem Zellem o budoucnosti Abrahamských dohod.

Autor: Yoni Kempinski , 11. října 2021 21:30

V projevu z inaugurace nového Friedmanova centra bývalého izraelského velvyslance Davida M. Friedmana v Jeruzalémě označil advokát Mark Zell Abrahamské dohody za jeden z „mnoha úžasných úspěchů Trumpovy administrativy“.

„Jsem velmi potěšen, že to dal David dohromady, aby pokračoval v dynamice, kterou vytvořil,“ řekl Zell v rozhovoru pro Arutz Sheva.

Pochválil centrum za budoucí dopad, který bude mít na další prosazování Abrahamských dohod.

„Zásadní věcí tohoto centra je myšlenka Abrahamských dohod. Tyto dohody změnily tvář Blízkého východu. popravdě řečeno, změnily tvář světa,“ řekl Zell. „A pokud budeme i nadále stavět na instituci Abrahamských dohod, můžeme v našem regionu dosáhnout vzrušujících věcí ve prospěch všech lidí, Arabů, Židů i ostatních.“

Přestože dohody začaly vznikat za Trumpovy vlády, Zell se neohlíží do minulosti s nostalgií.

„Budoucnost je tu. Toto je budoucnost. Tohle není nějaký symbol z minulosti. Jde o dobu, která přijde,“ řekl.

Ve vzduchu však visí obava, že ačkoli Bidenova administrativa prohlásila, že hodlá v Dohodách pokračovat, mohla by místo toho učinit obrat.

Zell poukázal na uzavřený jeruzalémský konzulát Palestinské autonomie, který Bidenova administrativa plánuje nechat znovu otevřít.

Jedním z „velkých úspěchů Trumpovy administrativy“ bylo přesunutí velvyslanectví USA do Jeruzaléma a uzavření jeruzalémského konzulátu.

„To se nyní ruší s tím, že Bidenova administrativa tlačí na izraelskou vládu, aby v této věci udělala obrat,“ řekl Zell. „Naše odpověď zní: „K čertu s tím. To není správná cesta.“ Nemůžeme dopustit, aby Amerika v tomto směru zařadila zpátečku.“

Zell, předseda organizace Republikáni v zámoří Izrael, se rovněž těší na to, že GOP v roce 2022 převezme zpět Kongres, a pokud republikáni v roce 2024 získají Bílý dům, vidí v tom roli bývalého velvyslance Friedmana.

„David Friedman má v budoucnu svou roli. A já budu první, kdo ho podpoří,“ řekl Zell.

12.10.2021 06:34 Daniel Žingor378Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova