Praha Jeruzalém

Nápor pracovníků v Gaze, kde je více než 50% nezaměstnanost, se uchází o 7 000 povolení, která nabízí Izrael.

Od: All Arab News, 10. října 2021

Tisíce palestinských dělníků se minulý týden postavily do fronty u obchodní komory v Džabalíji, největším z osmi uprchlických táborů v pásmu Gazy, v naději, že získají jedno ze 7 000 povolení k práci v Izraeli.

Podobně velká skupina se shromáždila na jihu Gazy v Chán Júnisu, aby získala povolení, ale kanceláře obchodní komory zůstaly zavřené.

Mnoho Palestinců chce získat práci v Izraeli, kde jsou mzdy vyšší než v Gaze. Podle palestinského ústředního statistického úřadu se míra nezaměstnanosti v Gaze pohybuje kolem 50 %, ale tento údaj odráží pouze první čtvrtletí roku 2021 a je pravděpodobně mnohem vyšší.

„Setkal jsem se se stavebními dělníky, kteří jsou ochotni pracovat dvanáctihodinové směny za pouhých 20 šekelů [6,20 USD],“ řekl Samir Zaqout, zástupce generálního ředitele Centra pro lidská práva Al Mezan se sídlem v Gaze. „V takových podmínkách nemají lidé mnoho možností, takže když se člověk dozví, že se může zaregistrovat k práci v Izraeli za 200 až 250 šekelů denně, skočí po této možnosti. Žel povolení dostane v poměru k obrovské poptávce jen malý počet lidí.“

Izrael uzavřel své hranice pro palestinské dělníky po květnovém jedenáctidenním konfliktu s Hamásem. Nyní své hranice znovu otevírá a uvolňuje další omezení, aby pomohl ulehčit válkou, omezenou mezinárodní pomocí a pandemií COVID-19 poškozené ekonomice Gazy.

Podle izraelských představitelů se vedení Hamásu rozhodlo přidělit 7 000 pracovních povolení spíše obchodníkům než dělníkům. Tisíce dělníků však přesto spěchaly, aby povolení získaly, a jen v Džabalíji bylo podle obchodní komory podáno přibližně 10 447 žádostí.

Odborový svaz v Gaze obvinil obchodní komoru z nedorozumění způsobeného pozdním oznámením, že povolení budou omezena na obchodníky.

Do středy jich bylo uděleno zhruba 4 000, zbývá tedy rozdělit dalších 3 000.

Spěch o povolení odráží vážnou humanitární krizi v Gaze a finanční nouzi v pásmu. Jeden z vysokých představitelů Hamásu uvedl, že v Gaze hledá práci více než 300 000 lidí a že 7 000 povolení nestačí ani na pokrytí nákladů. Řekl, že se domnívá, že Izrael vydává povolení v reakci na egyptskou žádost o zmírnění podmínek pro Gazany a snížení napětí v pobřežní enklávě.

„Davy lidí (žádajících o povolení) jen podtrhují hlubokou nouzi, a to by mělo být signálem pro všechny – Izrael, Egypt i mezinárodní společenství,“ řekl úředník.

Ahmed, obyvatel Džabalji a otec čtyř dětí, uvedl, že v současné době nemá žádný zdroj obživy.

„Přišel jsem se přihlásit,“ řekl. „Teď nám říkají, že je to jen pro obchodníky, a otázka, kdo je obchodník, není mnoha lidem jasná.“

„Lidé také měli pocit, že se dnes zaregistrují a ještě ten den budou schváleni, ale teď je jasné, že všechny seznamy jdou do Izraele a že tam se rozhodne, kdo bude schválen a kdo ne,“ dodal.

„V pásmu Gazy není žádná práce,“ vysvětlil Fathi Abu Nur. „Včera jsem slyšel, že se dělníci registrují, aby dostali povolení (do Izraele).“

„Doufám, že se situace zlepší, protože současná situace je opravdu obtížná,“ řekl nezaměstnaný čtyřicetiletý otec pěti dětí.

Podle obchodní komory v severní části Gazy jsou žádosti přijímány pouze od mužů ve věku 26 až 58 let. Tito muži navíc musí prokázat, že jsou očkováni proti COVID a že nejsou zaměstnáni u vlády Hamásu.

Vyloučení žen se stalo v Gaze zdrojem hněvu.

„Bránit ženám v žádosti o povolení se rovná dvojí nebo trojí diskriminaci žen,“ uvedla jedna z obyvatelek Gazy. „Žena a matka nese na svých bedrech celou tíhu rodiny. Není to tak, že když je muž nezaměstnaný, manželka tiše sedí doma. Žena musí bojovat o každý kousek chleba pro své děti a vezme jakoukoli práci, aby zajistila základní potraviny pro své děti. Ale hospodářská komora ji do povolovacích kvót nezahrnuje.“

V srpnu Izrael, aby posílil churavějící ekonomiku Palestinské autonomie, udělil Palestincům na Západním břehu 15 000 pracovních povolení. Kromě toho Izrael zmírňuje restrikce vůči Palestinské samosprávě, včetně znovuotevření hraničních přechodů, rozšíření rybolovné zóny u břehů Gazy a povolení vstupu určitého zboží.

„Jedná se o důležitý krok, který posílí palestinskou a izraelskou ekonomiku a naše společné zájmy,“ uvedl na Twitteru izraelský ministr obrany Benny Gantz po hlasování kabinetu o tomto opatření.

12.10.2021 06:23 Daniel Žingor148Zdroj: All Arab news

Klíčová slova