Praha Jeruzalém

Yossi Dagan říká, že dvojí metr, který používá zvláštní koordinátor OSN pro blízkovýchodní mírový proces, je antisemitismem.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 6. října 2021.

Vůdce osadníků Yossi Dagan v jízlivém dopise odsoudil vyslance OSN za falešná obvinění židovských osadníků a za rétoriku dvojího metru, kterou označil za antisemitskou.

Daganův dopis vychází z brífinku, který v srpnu přednesl zvláštní koordinátor OSN pro Blízký východ Tor Wennesland v Radě bezpečnosti.

V tomto brífinku norský diplomat Wennesland Radě bezpečnosti sdělil, že 17. srpna došlo v Samaří k útoku na patnáctiletého palestinského chlapce, při němž „skupina izraelských osadníků chlapce unesla, přivázala ke stromu a brutálně ho napadla, pořezala a zapálila. Chlapec, který ztratil vědomí, byl nakonec předán palestinské sanitce“.

„Jsem hluboce znepokojen tímto ohavným činem a očekávám, že izraelské orgány provedou rychlé, důkladné a transparentní vyšetřování a zajistí, aby byli pachatelé pohnáni k odpovědnosti,“ požadoval Wennesland.

Dagan, vedoucí regionální rady Samaří, incident vyšetřoval společně s IDF a izraelskou policií. Regionální rada Samaří zajišťuje komunální služby pro 35 židovských obcí v Judeji a Samaří. Dagan zjistil, že nahlášený incident byl nejen vymyšlený, ale palestinský chlapec byl podezřelý z házení kamenů na Izraelce žijící v Homesu.

Dagan v dopise vytkl Wenneslandovi, že si informace před předložením Radě bezpečnosti neověřil.

„Tentýž terorista, o němž se zmiňujete jako o mladíkovi, se pokusil chladnokrevně zavraždit Židy pouze za to, že se provinili tím, že jsou nábožensky založení Židé. Házel po nich kameny a velké kostky. Stejně tak izraelské úřady nenašly žádné důkazy o tom, že by některý z palestinských útočníků byl zasažen kameny, unesen nebo zbit nějakým Židem. V lékařské zprávě o incidentu není ani zmínka o tom, že by mladíka někdo „zapálil“. Z mého šetření vyplývá, že arabský mladík byl zraněn při útěku z místa činu, když se ho ostatní snažili zadržet, aby ho předali bezpečnostním složkám,“ napsal Dagan.

Dagan varoval, že vyslancova nepravdivá tvrzení podněcují antisemitismus. „Doufám, že jste si vědom toho, že tvrzení o židovském a izraelském násilí, zvláště pak ta, která jsou tak okatě plná lží, podporují antisemitské útoky proti Židům. Evropští odborníci již konstatovali, že antisemitismus roste, protože Židé jsou napadáni na ulicích a židovské děti jsou šikanovány ve školách,“ napsal.

Závažnější je, že dopis obvinil Wenneslanda z používání dvojího metru ve své rétorice, kterou Dagan označil za antisemitskou.

„Ještě horší je, že nové úrovně antisemitismu dosáhlo vaše použití slova „nechutný“ ve vašem projevu k popisu násilí údajně páchaného Židy – opět násilí, které se nikdy neodehrálo. Současně se vám nedaří použít takový výraz k popisu vražd Židů,“ napsal Dagan.

„Očekávám, že vy a všichni zúčastnění v Radě bezpečnosti OSN tuto nespravedlnost okamžitě napravíte a v budoucnu zajistíte, aby vaše zprávy byly pravdivé a nebyly zabarveny antisemitismem, jak se stalo v tomto případě,“ uzavřel.

11.10.2021 05:47 Daniel Žingor260Zdroj: United with Israel