Praha Jeruzalém

Arabové v Judeji a Samaří systematicky ničí 3000 let staré židovské dějiny v Judeji a Samaří, uvádí nevládní organizace.

Autor: Yoni Kempinski , 8.10.2021 13:47

Židovské památky v Judeji a Samaří systematicky ničí a demolují místní Arabové, uvádí skupina hlídající archeologické památky v oblasti.

Adi Šragai, organizátorka operací organizace Šomrim Al HaNetzach, v rozhovoru pro Arutz Sheva uvedla, že fenomén arabských vandalů, kteří se zaměřují na archeologické památky v Judeji a Samaří, se v posledních letech zhoršil.

„Žel v posledních několika letech dostáváme stále více zpráv od turistů a lidí v terénu ohledně ničení starožitností v Judeji a Samaří, aniž by tady byly vymáhány zákony. Okamžitě jsme pochopili, že se zde děje něco významného – a strašného.“

Cílené ničení archeologických památek v Judeji a Samaří podle Šragai částečně provádějí arabští zloději starožitností, ale je také součástí nelegálních arabských záborů půdy, kdy se nepovolená výstavba zaměřuje na historické památky. Arabští zemědělci se také často zaměřují na ničení archeologických nalezišť a připravují půdu pro zemědělské práce.

Na rozdíl od archeologických nalezišť uvnitř Zelené linie před rokem 1967, která spadají pod přímou ochranu Izraelského úřadu pro památky, spadají naleziště v Judeji a Samaří pod štábního důstojníka pro archeologii, což je úřad civilní správy ministerstva obrany pro Judej a Samaří.

Vzhledem k omezeným zdrojům tohoto úřadu je podle Šragai vymáhání zákonů na ochranu archeologických nalezišť v Judeji a Samaří nedostatečné.

„Civilní správa zákony nevymáhá, takže naším cílem bylo zřízení oddělení pro Judsko a Samaří Izraelského úřadu pro památky.“

Velké lokality, jako je například Sebastia v Samaří, se staly terčem vandalů, pokračovala Šragai, přičemž hlavní památky byly zničeny nebo poškozeny, některé byly poničeny graffiti. V některých případech byla nad památkami vztyčena vlajka Organizace pro osvobození Palestiny.

Při nedávné prohlídce lokality Tel Arumeh v oblasti Šekemu (Nábulus) v Samaří, kterou absolvovala spolu s ministrem komunikací Joazem Hendelem (Nová naděje), bylo například zjištěno, že zde byla postavena čtyřpatrová mešita věnovaná teroristům, nazvaná „Mešita mučedníků“.

„Uprostřed prohlídky s ministrem jsme viděli, jak (vandalové) srovnali se zemí vrchní část místa a zničili starožitnosti.“

Místo, kde se nacházejí ruiny hasmonejské pevnosti, je v Bibli zmiňováno také jako Gedeonův domov.

Podle Šragai jsou bohužel škody spíše pravidlem než výjimkou. Nedávný průzkum 365 významných archeologických nalezišť v Judeji a Samaří ukázal, že přibližně 80 % z nich utrpělo buď střední, nebo vážné poškození rukou vandalů.

„Je to pro naše národní dědictví katastrofa. Připomíná to to, co dělá ISIS. Tři tisíce let židovské historie bylo během krátké doby vymazáno. Zničené archeologické památky nelze obnovit.“

10.10.2021 06:22 Daniel Žingor189Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News