Praha Jeruzalém

Jordánsko odsoudilo rozhodnutí jeruzalémského soudu povolit Židům tichou modlitbu na Chrámové hoře. „Chrámová hora je místem uctívání pouze pro muslimy.“

Autor: Jehonatan Gottlieb , 7. října 2021 18:43  

Jordánské ministerstvo zahraničí ve středu odsoudilo rozhodnutí jeruzalémského magistrátního soudu, který poprvé povolil Židům na Chrámové hoře tichou modlitbu.

„Jordánské ministerstvo zahraničí odsuzuje rozhodnutí izraelského soudu, které umožňuje extremistům modlit se na prostranstvích mešity Al Aksá,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Haitham Abu Al Foul, oficiální mluvčí ministerstva, řekl: „Toto rozhodnutí je bezcenné a nemá podle mezinárodního práva žádnou právní váhu. To neuznává právní jurisdikci Izraele na územích okupovaných v roce 1967, včetně východního Jeruzaléma.“

Podle něj „toto rozhodnutí představuje nebezpečí pro historický a právní status quo v mešitě Al Aksá a pro rozhodnutí UNESCO“.

„Království neuznává právní jurisdikci Izraele nad okupovaným Jeruzalémem. Náměstí Al Aksá, 144 dunamů, je bohoslužebnou oblastí určenou pouze pro muslimy a jordánská správa Waqf je jediným orgánem odpovědným za řešení všech záležitostí týkajících se svatého místa, včetně vstupu na něj a výstupu z něj.“

V úterý soudkyně Bilhha Yahalomová z jeruzalémského magistrátního soudu rozhodla, že tiché modlitby na Chrámové hoře nelze chápat jako trestný čin, a nařídila policii, aby upustila od zákazu vstupu na Chrámovou horu uvaleného na rabína Aryeha Lippa, kterému byl kvůli tichým modlitbám zakázán vstup na Chrámovou horu.

„Jeho každodenní návštěvy Chrámové hory ukazují, jak je to pro něj důležité,“ napsala soudkyně Yahalomová ve svém rozhodnutí.

08.10.2021 06:16 Daniel Žingor193Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova